Historisk arkiv

Haga åpnet Norges første klimakurs

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Olje- og energiminister Åslaug Haga åpnet torsdag Norges første klimakurs for kommuner, som ble arrangert i Ås. – Vi skal ta med klima- og miljøperspektivet i alt vi gjør, oppfordret hun kursdeltakere, kommuneansatte og folkevalgte fra Follo-distriktet.

Olje- og energiminister Åslaug Haga åpnet i dag Norges første klimakurs for kommuner, som ble arrangert i Ås. – Vi skal ta med klima- og miljøperspektivet i alt vi gjør, oppfordret hun kursdeltakere, kommuneansatte og folkevalgte fra Follo-distriktet.

Åslaug Haga holdt åpningsinnlegget på det aller første klimakurset for kommunene. Foto: UC/OED

- Det viktigste i den nasjonale klimadugnaden er å oppnå konkrete resultater. Derfor skal vi handle, og vi skal handle lokalt. For å få til den store klimadugnaden må vi få med næringslivet, vanlige folk, og ikke minst kommunene, sa Åslaug Haga i åpningsinnlegget sitt ved Universitetet i Ås (UMB).

Enovas klimakurs er ment å gi en hjelpende hånd til kommuner for å komme i gang med klima- og miljøplanleggingen. I alt skal Enova arrangere 50 klimakurs omkring i landet i tiden fremover. Tall fra Enova i høst viser at behovet for slik opplæring er stort. Kartleggingen viser at kun 67 av 431 kommuner har egne planer for energi og klima. Likevel avdekket undersøkelsen et stadig økende fokus på klimaarbeid i kommunene.  81 kommuner hadde allerede gjort vedtak om å utarbeide slike planer.

Åslaug Haga håper Enovas klimakurs blir et viktig ledd i å få med alle Norges kommuner på klimadugnaden.
-Jeg kommer til å følge nøye med på hvilke kommuner som har planene klare, sier Haga.
Ett av regjeringens konkrete mål er å få oljefyrer ut av alle kommunale bygg. I dag slipper landets oljefyrer ut 240.000 tonn CO2 i året.

Olje- og energiministeren orienteres om klimakurs og veiledning for kommunene av rådgiver i Enova Kjersti Gjervan. Foto: UC/OED
I følge Enova gir ikke energisparing kun klimagevinst, men også muligheter til å spare penger for kommunekassa. En milliard kroner er det beregnet at norske kommuner kan spare ved å innføre enkle sparetiltak.

Haga trakk fram eksempler på kommuner som har kommet langt dette arbeidet.
-Kristiansand og Re er kommuner som har holdt på lenge og kommet langt. Nøstehagen bo- og omsorgssenter i Lier kommune har spart inn hele 32 prosent av energibruken på ett år kun ved holdningsskapende arbeid!

Les mer om kartleggingen av kommunenes klimaarbeid

Les om grønne energikommuner.