Historisk arkiv

-Strømforsyning er en grunnleggende rett

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

-Bærebjelken i vår politikk er at strømforsyning er – og skal være – en grunnleggende rett for alle i Norge, uansett hvor de bor og hva slags virke de har. Statnett spiller derfor en helt sentral rolle i regjeringens energipolitikk og er en sentral forvalter av nødvendig infrastruktur, sa olje- og energiminister Terje Riis-Johansen under Statnetts høstkonferanse tirsdag.

Statsråden påpekte at Statnetts viktigste oppgaver er:
• Å sørge for forsyningssikkerheten for alle i Norge
• Å sørge for nettilgang for den nye, fornybare energien
• Å sørge for tilstrekkelig nok kraft til midt-Norge.

-Selv om utenlandskabler er samfunnsøkonomiske investeringer, skal, og må, de ikke fortrenge nødvendig investering i innenlandsk nett. Jeg mener det er svært viktig at vi har et nett i Norge som er tilstrekkelig til å dekke de endringene som vil komme i produksjon og forbruk, sa statsråd Riis-Johansen.

Statsråden berørte flere andre temaer i innlegget blant annet energi og klima, forsyningssikkerhet og beredskap, fornybar energi og energibalansen. Han avsluttet innlegg med å snakke om offshore vind som et virkemiddel for å styrke forsyningssikkerheten i Norge og legge grunnlaget for eksport av klimavennlig elektrisitet på lang sikt.

-Jeg er meget opptatt av at en slik satsing har et næringsperspektiv. Vi skal ha noe å leve av etter at oljen og gassen tar slutt, og grunnlaget for det må vi legge nå. I arbeidet vi har satt i gang legges det som premiss at det offentlige skal ha styring på hvilke områder som kan være aktuelle for utbygging av offshore vindkraft, og at alle berørte samfunnsinteresser, som miljø, fiskeri, skipsfart og petroleumsvirksomhet blir involvert, sa Riis-Johansen.