Historisk arkiv

Olje- og energiministeren oppretter tankesmie for unge klima- og energiforskere

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

I forbindelse med sitt besøk til SINTEF og NTNU 12. februar, tok olje- og energiminister Terje Riis-Johansen initiativ til å opprette en tankesmie bestående av unge klima- og energiforskere.

I forbindelse med sitt besøk til SINTEF og NTNU 12. februar, tok olje- og energiminister Terje Riis-Johansen initiativ til å opprette en tankesmie bestående av unge klima- og energiforskere. 

-Jeg ønsker kreative innspill og råd fra dyktige unge mennesker knyttet til de beste teknologi- og forskningsmiljøene i Norge. Disse unge menneskene besitter både kunnskapen, engasjementet og nysgjerrigheten som er så viktig for å løse dagens klima- og miljøutfordringer, sa Terje Riis-Johansen.

Det legges opp til å invitere studentene fra tankesmien til Olje- og energidepartementet for å holde en presentasjon sensommeren 2009.

Annonseringen av tankesmien ble gjort i sammenheng med ministerens møte med representanter fra SINTEF/NTNU, og fire nyopprettede trondheimsbaserte forskningssentre for miljøvennlig energi (FME). Riis-Johansen fikk også muligheten til å se på noen av prosjektene forskningssentrene arbeider med.

De fire sentrene som ble besøkt var:

Centre for Environmental Design of Renewable Energy (CEDREN): Målet med senteret er å bidra til å utvikle og formidle gode designløsninger for fornybar energiproduksjon, der en tar hensyn til miljømessige og sosiale utfordringer både i lokal og global skala.

Research Centre for Offshore Wind Technology: Målet er å utvikle ny kunnskap, metoder og teknologi som basis for industriell utvikling av offshore vindparker.

The Research Centre on Zero Emission Buildings (ZEB): Visjonen for senteret er å bli et nasjonalt forskningssenter som vil plassere Norge i front innen forskning, innovasjon og implementering med hensyn til bygninger med svært lavt energibehov og uten netto klimabelastninger.

International CCS Research Centre (BIGCCS): BIGCCS omfatter temamessig hele CO2-kjeden, og skal med langsiktig og grunnleggende forskning bidra til å virkeliggjøre fullskala CO2-håndtering fra kraftproduksjon og industrielle prosesser.