Historisk arkiv

Overføring av konsesjonsmyndighet til fylkeskommunen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Olje- og energidepartementet hadde i dag et møte med fylkeskommunene, for å informere om overføringen av konsesjonsmyndighet fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Olje- og energidepartementet hadde i dag et møte med fylkeskommunene, for å informere om overføringen av konsesjonsmyndighet fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). Fylkeskommunene skal fra 1.januar 2010 fatte vedtak i konsesjonssaker om mini- og mikrokraftverk inntil 1 MW.
 
- Når vi nå desentraliserer dette ansvaret til fylkeskommunen, styrkes det regionale selvstyret i saker som i første rekke berører lokale og regionale interesser. Dette vil bidra til effektiv behandling og sikre arbeidsplasser i distriktene. Dermed slår vi tre fluer i en smekk – utbyggingen av fornybar energi blir enda mer effektiv, næringsutviklingen ivaretas i distriktene, samtidig som vi følger opp regjeringens mål om styrking av fylkeskommunen, sier statssekretær Sigrid Hjørnegård.

Fylkeskommunene får vedtakskompetanse i konsesjonssaker for kraftverk med installert kapasitet inntil 1 MW, og har i tillegg fått i oppgave å utarbeide regionale planer for små kraftverk. NVEs regionkontor skal stå for all saksbehandling fram til vedtak fattes. Fylkeskommunen har anledning til både å endre NVEs tilråding om konsesjon/ikke konsesjon, og til å endre de forskjellige forutsetninger og vilkår som NVE har foreslått.

Behandlingen av saker som berører vernede vassdrag overføres ikke. Stortinget har forutsatt statlig kontroll med saker som berører verneinteresser av nasjonal interesse. Olje- og energidepartementet skal fortsatt være klageorgan for vedtak om mikro- og minikraftverk. Dermed ivaretas hensynet til en enhetlig forvaltning samtidig som nasjonale interesser ivaretas der disse blir berørt.