Historisk arkiv

Enighet om ny arbeidsplan for fremme av CO2-håndtering internasjonalt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Under World Energy Forum i Mexico 30. mars oppnådde de fire kongedømmene, Saudi-Arabia, Storbritannia, Nederland og Norge en enighet om en felles toårig arbeidsplan for fremme av CO2-håndtering.

Under World Energy Forum i Mexico 30. mars oppnådde de fire kongedømmene, Saudi-Arabia, Storbritannia, Nederland og Norge en enighet om en felles toårig arbeidsplan for fremme av CO2-håndtering. Møtet var et ledd i Fire kongedømmer-samarbeidet. Dette samarbeidet ble etablert mellom de fire landene i 2008.

- Enigheten i dag er et viktig skritt videre når det gjelder det internasjonale arbeidet med å kommersialisere og spre storskala CO2-håndteringsteknologi. Dette samarbeidet er unikt ved at tre europeiske land er engasjert sammen med verdens viktigste oljeland, Saudi-Arabia, både for å gjøre CO2-håndtering kommersielt attraktivt og for å sikre anerkjennelse av slik teknologi som en sentral, langsiktig løsning på klimautfordringen globalt, sier statssekretær i olje- og energidepartementet Robin Kåss.

Målet med samarbeidet er å få bredere internasjonal anerkjennelse av CO2-håndtering som et klimatiltak, og dels å samarbeide for å gjøre CO2-håndteringsteknologi kommersielt attraktivt. Samarbeidet vil se på industriell bruk av CO2 og på tiltak som kan støtte opp under spredning av karbonhåndteringsteknologi, herunder CO2 til bruk for økt oljeutvinning. Norge bidrar til lagring av CO2 gjennom Sleipnerprosjektet. På Sleipner har man lagret om lag en million tonn CO2 per år siden 1996. Videre vil erfaringene fra Teknologisenteret på Mongstad gi viktige erfaringer for fangst av CO2 fra kraftproduksjon.

I møtet 30. mars 2010 mellom ministerne fra Nederland og Saudi-Arabia og statssekretærene fra Storbritannia og Norge ble landene enige om en ny arbeidsplan for 2010 og 2011. I henhold til arbeidsplanen skal det i tillegg til landenes egne nasjonale programmer arrangere tre fagkonferanser. Den første i Saudi-Arabia, den andre i Nederland og den tredje i Norge i fellesskap med Storbritannia. Sekretariatsfunksjoner for samarbeidet blir lagt til Saudi-Arabia.