Historisk arkiv

Statssekretær Henriksen på global fornybarkonferanse i India

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Statssekretær Per Rune Henriksen er denne uken i New Delhi. Han deltar på den globale fornybarkonferansen DIREC (Delhi International Renewable Energy Conference) i tillegg til å ha en rekke viktige møter med indiske myndigheter og selskaper.

Statssekretær Per Rune Henriksen er denne uken i New Delhi. Han deltar på den globale fornybarkonferansen DIREC (Delhi International Renewable Energy Conference) i tillegg til å ha en rekke viktige møter med indiske myndigheter og selskaper.

-Over 70 land har deltatt på DIREC, både myndigheter og industri. Det viser at mange land ønsker å utveksle erfaringer om fornybar energi, sier Per Rune Henriksen.

Indiske myndigheter venter 10.000 delegater, 400 foredragsholdere og 600 utstillere til arrangementet.

Onsdag satt Henriksen i et ministerpanel med den indiske fornybarministeren Farooq Abdullah og diskutert tilgang til fornybar energi. Samme dag åpnet han det norske side-arrangementene til DIREC ”Enabling more Renewable Energy Generation in India”, samt et seminar om elektrifisering av landsbyer . Ambassaden, Intpow (Norwegian Renewable Energy Partners) og Innovasjon Norge sto som arrangører sammen med indiske partnere.

I løpet av India-besøket hadde statssekretær Henriksen møter med blant andre Mr. Sharma, toppsjefen i ONGC, Indias nasjonale oljeselskap og Mr. Sundareshan. I møtet ble det gode samarbeidet mellom ONGC og norske selskaper diskutert. ONGC viser stor interesse for norsk teknologi og har intensjonsavtaler (MoU) med flere norske selskaper som leverer til oljesektoren. Økt oljeutvinning ble spesielt tatt opp hvor inderne ønsker å lære av Norge.

Statssekretær Henriksen har i flere møter orientert om den norske satsningen på fangst og lagring av CO2, såkalt CCS. Han har også overleverte ONGC og den Indiske ministeren for petroleum og gass Mr. Deora en invitasjon til å besøke Teknologisenteret på Mongstad (TCM) på vegne av olje- og energiminister Terje Riis-Johansen.

-India har i dag mye oppmerksomhet på fornybar energi og jeg opplever også en stor interesse for arbeidet vi gjør på CCS. Jeg ser ikke bort i fra at vi på sikt kan opprette et samarbeid med India i arbeidet med å utvikle teknologi for CO2 fangst og lagring, sier Henriksen.

-Norge og India samarbeider godt innenfor flere områder. Norge har blant annet vært en viktig aktør i arbeidet med å forsyne små landsbyer med elektrisitet. Dette arbeidet har spesielt kommet kvinner og barn til gode gjennom økt tilgang til arbeid og skolegang. Både norske myndigheter og industrien har bidratt og dette prosjektet forts vil fortsette, sier Henriksen.

Statssekretæren har hatt følgende møter I India:
Shyam Saran, former Spesial Envoy to Prime Minister, Chairman and Managing Director Mr. R.S Sharma, ONGC, Dr. Kirit S Parikh, leader for the planning commissions Expert Group for Low Carbon Strategi for Inclusive Growth, Secretary S. Sundareshan, Ministry of Petroleum and Natural Gas. I tillegg hilste statssekretæren på minister for kraft Shinde og fornybarminister Farooq Abdullah under åpningen av DIREC.

Per Rune Henriksen besøkte det indiske solselskapet Indosolar sammen med norske selskaper.

Henriksen besøkte også den norske standen og de norske utstillerne (bioforsk, BKK/SN Power, Eltek Valere, Prediktor og Metallkraft).

Alf Bjørseth fra Scatec introduserte det indiske selskapet Bergen. Lederen av Bergen har studert i Bergen og valgte å kalle selskapet sitt Bergen.



Per Rune Henriksen deltar på DIREC i New Delhi



Per Rune Henriksen møtte Pachauri på DIREC.