Historisk arkiv

Lov om elsertifikater på høring

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Olje- og energidepartementet sender på høring et utkast til ny lov om elsertifikater. Formålet med loven er å bidra til økt produksjon av elektrisk energi fra fornybare energikilder. Loven gir det rettslige grunnlaget for et system for handel med elsertifikater i et svensk-norsk marked.

- Vi er kommet et stort skritt videre mot etableringen av et felles svensk-norsk elsertifikatmarked. Min kollega Maud Olofsson og jeg underskrev i dag en protokoll som fastsetter grunnprinsippene for dette. Jeg følger opp med å sende på høring et lovforslag som legger grunnlaget den norske delen av en felles elsertifikatordning med planlagt oppstart 1. januar 2012, sier Terje Riis-Johansen.

Terje Riis-Johansen og Maud Olofsson

Terje Riis-Johansen og Maud Olofsson.

Kort sagt fungerer elsertifikatsystemet slik at produsentene av fornybar elektrisk energi får en inntekt fra salg av elsertifikater. Denne kommer i tillegg til inntekten fra salg av elektrisk energi. Inntekten fra elsertifikatene skal bidra til å gjøre det lønnsomt å bygge nye anlegg for fornybar produksjon av elektrisk energi. De elsertifikatpliktige pålegges å etterspørre elsertifikater, som gjør at disse får en salgsverdi for de elsertifikatberettigede produsentene. Loven har bestemmelser som regulerer tilbud, etterspørsel og handel med elsertifikater i tråd med prinsippene i overenskomsten med Sverige. For nærmere informasjon vises det til høringsnotatet. 

Høringsinstansene bes om å oversende sine kommentarer til Olje- og energidepartementet innen 1. februar 2011.

Lenke til høringsutkastet

Lenke til protokoll til overenskomsten (pdf - 104 kb)

Lenke til grunnlagsnotat om de norske elsertifikatkvotene (pdf - 263 kb)

Lenke til dagens presentasjon av statssekretær Sigrid Hjørnegård (pdf - 160 kb)