Historisk arkiv

I dialog om sikring av objekter i energisektoren

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Aftenposten skriver 20.3 at Olje- og energidepartementet (OED) ikke har meldt inn mulige skjermingsverdige objekter til Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM). OED er i dialog med NSM om saken. Aftenposten tillegger i dagens artikkel OED et svar sendt fra Nærings- og handelsdepartementet.

Aftenposten skriver 20.3 at Olje- og energidepartementet (OED) ikke har meldt inn mulige skjermingsverdige objekter til Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM). OED er i dialog med NSM om saken. Aftenposten tillegger i dagens artikkel OED et svar sendt fra Nærings- og handelsdepartementet. 


Olje- og energidepartementet (OED) har opplyst Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) om at vi mener det ikke er grunnlag for å peke ut enkeltobjekter i henhold til sikkerhetsloven innen kraftsektoren.  OED er i dialog med NSM om hensynet til rapportering er ivaretatt.

Fordi kraftsystemet er et sammenhengende system har det ikke hensikt å utpeke enkelte objekter i systemet som kritiske. Samtidig sikrer nettstrukturen at en ledningsforbindelse i sentralnettet, en transformatorstasjon eller en kraftstasjon normalt kan kobles ut, uten at driften av nettet påvirkes vesentlig.

En oppnår dermed ikke mer sikkerhet i kraftforsyningen ved å peke ut et mindre antall skjermingsverdige enkeltobjekter. 

Kraftsektoren er strengt regulert gjennom sektorregelverket. Departementet vil peke på at sektorregelverket kontinuerlig vil bli tilpasset slik at det er i samsvar med objektsikkerhetsregelverket når det gjelder beskyttelse av objekter mot tilsiktede hendelser.

Også petroleumsvirksomheten er strengt regulert gjennom sektorregelverket. OED er i dialog med bransjen og andre myndigheter om utpeking av skjermingsverdige objekter og legger til grunn at det kan trekkes konklusjoner omkring eventuelle utpekinger i løpet av april.