Historisk arkiv

Driftskostnadene ved teknologisenteret på Mongstad

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Olje- og energidepartmentet har orientert Stortinget om de oppdaterte estimatene for driftskostnadene på TCM i de ordinære budsjettproposisjonene og vil selvfølgelig fortsette å gjøre dette

I dagens BT blir det stilt spørsmål ved utviklingen i driftskostnadene på TCM.

I St. prp. 38 (2008-2009) Investering i teknologisenter for CO2-håndtering på Mongstad blir det vist til at driftskostnadene for anlegget foreløpig er estimert til å være om lag 250 mill. kroner årlig. Det blir understreket at driftskostnadene vil avhenge av den årlige driftstiden, og at kostnader knyttet til energibruk i form av damp og elektisitet vil være de største kostnadspostene. Departementet har gjort det klart i sin informasjon til Stortinget at det er usikkerhet knyttet til disse kostnadsanslagene.

Olje- og energidepartmentet har orientert Stortinget om de oppdaterte estimatene for driftskostnadene på TCM i de ordinære budsjettproposisjonene og vil selvfølgelig fortsette å gjøre dette.

At driftskostnadene ved teknologisenteret er høyere enn anslått ved investeringsbeslutningen  skyldes blant annet økte kostnader til damp og personell samt at Lindås kommune krever eiendomsskatt som ikke var forutsatt av selskapet i 2009.

De høye driftskostnadene på TCM er en utfordring. TCM DA gjennomførte i 2011 en studie for å identifisere muligheter for å redusere driftskostnadene på anlegget etter at innkjøringsperioden var avsluttet. Anlegget er fortsatt under innkjøring og det vil trolig enda ta noe tid før driftskostnadene kan reduseres.

TCM DA viderefører nå dette arbeidet for å se på ytterligere muligheter til å redusere driftskostnadene på sikt. Dette er viktig for at TCM skal tiltrekke seg interessante samarbeidspartnere og dermed sikres langsiktige driftsavtaler. Departementet er i dialog med Gassnova om mulighetene for å redusere driftskostnadene på Mongstad.

TCM produserer viktige og nyttige resultater for utviklingen av CO2-håndteringsteknologi. Anlegget ble satt i drift i fjor og tester to teknologier på to ulike røykgasskilder.