Historisk arkiv

En verdensnyhet fra Tofte

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Leserinnlegg i Drammens Tidende.

I dag åpner Statkrafts saltkraftanlegg på Tofte i Hurum. Denne prototypen er det første fullskala saltkraftanlegget i verden, og et lovende eksempel på en teknologi som kan ha et stort potensial på verdensbasis.

Jeg vil først og fremst gratulere Statkraft med åpningen av denne saltkraftprototypen. Nye energiløsninger er helt nødvendige for å møte klimautfordringene, og jeg er glad for at et norsk selskap ligger i front når det gjelder å utvikle fremtidens energiløsninger. Statkraft er en motor i den videre utviklingen av fornybar energi.

Skal vi lykkes med å løse klimautfordringene samtidig som verdens energibehov vokser, må utviklingen av fornybare energiteknologier være en del av løsningen. Når vi i dag satser på en rekke nye lovende prosjekter innen fornybar energi, er det fordi vi har tro på at flere av disse blir til konkurransedyktige teknologier for utnyttelse av fornybar energi i fremtiden.

Våre viktigste verktøy for å få frem ny teknologi, er Enovas program for ny teknologi, og Forskningsrådet, som begge har støtte saltkraftprosjektet. Siden Enova etablerte programmet for ny teknologi i 2002, har de gitt støtte til 34 prosjekter. Regjeringen satser bredt på teknologiutvikling og har økt bevilgningene til forskning og utvikling på miljøvennlig energi (fornybar energi og CO2-håndtering) med over 600 millioner kroner fra 2007 til 2010, en økning på mer enn 250 prosent.