Historisk arkiv

Vannkraften i folkets eie av statsråd Åslaug Haga

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Olje- og energiminister Åslaug Haga svarer Petter Bjerksund og Guttorm Schjelderup i et innlegg i Dagens Næringsliv 10.april 2008.

Innlegg i Dagens Næringsliv 10.april 2008

Petter Bjerksund og Guttorm Schjelderup påstår i DN 7.april at Olje- og Energidepartementets forslag til regler for offentlig eierskap til vannkraften innebærer en gavepakke til Hydro og Orkla. Dette er misforstått og overraskende historieløst. Det er bra at akademikere ser med kritisk blikk på regelutviklingen. Men de professorale spekulasjoner i våre bakenforliggende motiver er lite overbevisende – og feilaktige.

Formålet med vårt forslag til nye regler for vannkraft er å sikre og styrke det offentlige eierskapet til vannkraftressursene. Hjemfall er et virkemiddel for å oppnå dette målet, men hjemfall til staten er ikke mål i seg selv. Offentlig eierskap skal vi sikre ved eierskap på statlig, fylkeskommunalt og kommunalt nivå.

I over 30 år har det vært fast praksis for at private eiere kan overdra vannkraftverk til offentlig eierskap før hjemfall. For offentlige eiere har det ingen hensikt med hjemfallsvilkår til staten. Alle offentlige kraftverkseiere som har søkt, har derfor fått omgjort konsesjonene til de private, og sluppet tidsbegrensning med hjemfall til staten. Vårt lovforslag viderefører denne adgangen til omgjøring av konsesjonene uten lovendring eller nyordning slik professorenes høyttenkning kan gi inntrykk av. Når regjeringen viderefører adgangen til omgjøring som har vært praktisert i årtier, forserer vi samtidig et styrket offentlig eierskap til vannkraftressursene.

Virkningene av vårt forslag for offentlig og privat eierskap til vannkraftverk er forskjellig. Offentlige vannkraftverk har ingen tidsbegrensning med hjemfall i sine konsesjoner i motsetning til private kraftverkseiere. Det ville ikke hatt noen mening når formålet nettopp er offentlig eierskap. Slik industrikonsesjonsloven alltid har vært å forstå regnes et kraftverk som offentlig når mer enn 2/3 av kraftverket er eid av kommuner, fylkeskommuner eller statsforetak. Dette gjelder fortsatt.

Offentlig eierskap til vannkraften er regjeringens mål. Vi sier det vi mener og mener det vi sier. Det kan da ikke være så vanskelig?