Petoro AS

 



Petoro AS ivaretar Statens direkte økonomiske engasjement (SDØE) på vegne av staten.



Hovedoppgaver og mål
I følge Petoros formålsparagraf, som er fastsatt i § 2 i selskapets vedtekter, skal Petoro "ivareta de forretningsmessige forhold knyttet til statens direkte engasjement i petroleumsvirksomhet på norsk kontinentalsokkel og virksomhet i tilknytning til dette".

På bakgrunn av rammer og ansvar for Petoros virksomhet som følger av petroleumsloven kapittel 11, relevante stortingsdokumenter, og selskapets vedtekter, har Olje- og energidepartementet, som ansvarlig eierdepartement, definert følgende hovedoppgaver for selskapet:

  • Ivaretakelse av statens direkte deltakerandeler i de interessentskap der staten til enhver tid har slike.
  • Overvåkning av Statoils avsetning av den petroleum som produseres fra statens direkte deltakerandeler, i tråd med avsetningsinstruksen til Statoil.
  • Økonomistyring, herunder føring av regnskap, for statens direkte deltakerandeler.

Bakgrunn og etablering
Privatiseringen av Statoil innebar at forvalterordningen for SDØE måtte endres. Ulike ivaretakerordninger og organisasjonsmodeller ble vurdert. Et nytt statsaksjeselskap ble ansett å være den beste selskapsformen. Det ble lagt stor vekt på å beholde og videreutvikle de positive elementene i ordningen for fortsatt å kunne ivareta statens økonomiske interesser på en mest mulig effektiv måte.

Regjeringen anså det som viktig at forvalterordningen ble sikret et særskilt lovgrunnlag. I Ot.prp. nr. 48 (2000-2001) foreslo regjeringen et nytt kapittel 11 i petroleumsloven for å regulere forvalterselskapets virksomhet. Stortinget sluttet seg til dette forslaget, jf. Innst. O. nr. 70 (2000-2001). På denne bakgrunn ble statsaksjeselskapet Petoro AS stiftet 9. mai 2001 som ny ivaretaker av SDØE-porteføljen.

I tråd med Stortingets forutsetninger er det lagt opp til en relativt liten, fleksibel organisasjon som kan ivareta de funksjoner selskapet er tillagt, blant annet ved bruk av forretningsførere og kjøp av andre eksterne tjenester for deler av oppgavene. Det er et krevende og omfattende ivaretakeroppdrag Petoro har, og det settes høye krav til selskapets prestasjoner. SDØE-porteføljen representerer svært store verdier, og staten ønsker en best mulig forvaltning av ressursene.

Tildelingsbrev til Petoro AS (pdf-format)

Tildelingsbrev for 2014

Tildelingsbrev for 2013

Tildelingsbrev for 2012

Tildelingsbrev for 2011

Tildelingsbrev for 2010

Tildelingsbrev for 2009

Ivaretakelse av statens deltakerandeler
Petoro AS skal på vegne av staten ivareta SDØE-porteføljen i utvinningstillatelser, rørledninger og landanlegg der staten har direkte eierandeler på et forretningsmessig grunnlag.

Selskapet har som mål å være en best mulig partner i de utvinningstillatelser og interessentskap staten har andeler i, uten å inneha operatørskap. Petoro legger vekt på godt samspill med de øvrige aktørene på sokkelen.

Staten eier SDØE-andelene direkte, men Petoro står som rettighetshaver i utvinningstillatelsene, rørledningene og landanleggene på vegne av staten. Styret i Petoro skal i henhold til petroleumslovens § 11-6 vurdere sammensetningen av porteføljen av deltakerandeler og eventuelt fremme forslag til Olje- og energidepartementet om mulige endringer. Den gjennomførte restruktureringen av SDØE har vært av en så omfattende karakter, at regjeringen mener at det i tiden fremover ikke vil være aktuelt å foreta annet enn eventuelle mindre justeringer i porteføljen for eksempel for å bidra til jevnere eierstruktur for å unngå unitiseringer eller lignende. Petoros eventuelle forslag om salg, kjøp eller bytte av andeler vil bli vurdert av Olje- og energidepartementet før saken om nødvendig legges frem for Stortinget.

I 2002 utarbeidet Petoro prinsipper for bruk forretningsførere. Prinsippene ble vedtatt av generalforsamlingen samme år. Utvelgelseskriteriene for valg av forretningsfører er objektive og ikke-diskriminerende med basis i forsyningsforskriften. Forretningsføreroppdragene reguleres av særskilte avtaler mellom Petoro og forretningsfører.

Forretningsføreren skal representere Petoro i de interessentskap der Petoro er rettighetshaver på vegne av SDØE, og har fullmakt til å opptre på Petoros vegne. Petoro vil inngå forretningsføreravtaler for utvinningstillatelser som vurderes som mindre viktige ut i fra et strategisk perspektiv. Denne tilnærmingen setter selskapet bedre i stand til å fokusere sin virksomhet mot utvinningstillatelser av stor betydning, slik at målsettingen om best mulig ivaretakelse og høyest mulig verdiskapning med begrensede ressurser kan oppnås.

Retningslinjer for porteføljetilpasning til Petoro AS (pdf-format)

Prinsipper for engasjement av forretningsførere (pdf-format) 

Overvåking av avsetning av statens olje og gass
Petoro står ikke selv for salg av olje og gass som selskapet forvalter og er således ikke en aktør i olje- og gassmarkedene. Gjennom en egen instruks er Statoil gitt ansvaret for avsetning av statens petroleum. Kontantstrømmen fra salg av SDØE-petroleum går direkte fra Statoil og inn i statskassen.

Selskapet har ansvar for å overvåke at Statoils avsetning av den petroleum som produseres fra statens direkte deltakerandeler er i tråd med avsetningsinstruksen fra staten til Statoil. Dette fremgår av Petoros vedtekter § 11: "Som følge av statens felles eierskapsstrategi som majoritetsaksjonær i Statoil ASA og eier av statens deltakerandeler, skal Statoil ASA forestå avsetningen av statens petroleum som produseres fra statens deltakerandeler, samt petroleum som erlegges som produksjonsavgift sammen med Statoil ASAs egen petroleum. Selskapet [Petoro] skal ha ansvar for å påse at Statoil ASA utfører sine oppgaver i samsvar med avsetningsinstruks som er vedtatt på generalforsamling i Statoil ASA. Selskapet skal som følge av statens felles eierskapsstrategi legge vekt på statens samlede eierinteresser ved beslutning som kan ha betydning for gjennomføringen av avsetningsordningen." Statoils ansvar for avsetning av statens samlede petroleumsvolumer er også nedfelt i Statoils vedtekter. Petoro skal på denne bakgrunn rapportere til Olje- og energidepartementet hvordan Statoil har etterlevd avsetningsinstruksen. Både Statoil og Petoro har et stort og selvstendig ansvar for at statens felles eierskapsstrategi iverksettes etter hensikten. 

Økonomistyring
Petoro drives på grunnlag av bevilgninger fra staten. Selskapet vil ikke erverve inntekter fra SDØE-andelene. Det føres separat regnskap for driften av Petoro i henhold til reglene i regnskaps- og aksjelovgivningen. Det vil være et klart skille mellom økonomiske forhold knyttet til SDØE, inntekter, utgifter etc., og Petoros drift, lønn til ansatte etc.

SDØE-andelene forvaltes av selskapet for statens regning og risiko. Stortinget vedtar hvert år bevilgninger knyttet til SDØE. Utgifter og inntekter knyttet til SDØE-andelene vil som tidligere kanaliseres over statsbudsjettet. Det føres separat regnskap for SDØE etter kontantprinsippet i henhold til bevilgningsreglementet og økonomireglementet samt etter regnskapsprinsippet. Riksrevisjonen vil som tidligere revidere SDØE regnskapet.

Hovedinstruks for økonomiforvaltning av SDØE i Petoro (pdf-format)