Historisk arkiv

Kommunenes bruk av konsesjonskraft

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Torsdag 20.12 ble det kjent at EFTAs overvåkingsorgan ESA har åpnet sak mot Notodden kommune vedrørende deres disponering av konsesjonskraft. Saken er ennå ikke avgjort i ESA, og skal underlegges ordinær saksbehandling.

Konsesjonskraft er en del av kraftproduksjonen som eierne av et vannkraftverk i henhold til gitte konsesjoner er pålagt å levere til de kommuner som er berørt av utbyggingen, eventuelt også fylkeskommunen og staten.

Konsesjonskraft er en viktig inntekt for mange vannkraftkommuner. Det at kommuner mottar konsesjonskraft er uproblematisk innenfor EØS-avtalen. Kommunene står fritt til å disponere verdien fra konsesjonskraften, men salg må skje i samsvar med gjeldende lover og regler, herunder reglene i lov om offentlig støtte. Staten er av ESA bedt om å informere de kommunene som mottar konsesjonskraft om rammene gitt i norsk lov.


- I denne konkrete saken på Notodden er konklusjonen ikke gitt. Det er en risiko for at det regnes som statsstøtte hvis kraft selges videre under markedsvilkår. Vi har sympati for at ordførerne rundt om i kraftkommunene vil oppleve dette som inngripen i kommunal råderett. Departementet vil følge opp saken i dialog med ESA. Dette er en sak som krever god forståelse i ESA for kommunenes interesser og norsk kraftsektor, sier statssekretær i olje- og energidepartementet Liv Monica Stubholt.

Prisen som konsesjonskraftmottaker betaler, skal tilsvare om lag produksjonsomkostningene eller selvkost av leveransen. De siste årene har prisen ligget i underkant av 10 øre/kWh. Dette er derfor store verdier for norske kommuner og fylkeskommuner. Totale konsesjonskraftforpliktelser utgjør om lag 8,5 TWh årlig. I 2006 var verdien av konsesjonskraften anslagsvis 2,6 milliarder kr.