Historisk arkiv

Enova tildeler 445 mill. kr i støtte til utbygging av vindkraft i Rogaland og Sogn og Fjordane

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Enova ga i dag støtte til Høg- Jæren vindpark og utvidelse av vindkraftanlegget på Mehuken. Det legges opp til en ny utlysningsrunde i vindkraftprogrammet tidlig i 2009.

–Enovas program for vindkraft er viktig for å sikre en omlegging til mer miljøvennlig energi. Programmet skal vare frem til 2010, og skal sikre at vi når målene for utbygging av vindkraft. Prosjektene som får støtte er viktige i arbeidet for å bygge en levedyktig vindkraftbransje. Utfordringene for vindkraftbransjen er knyttet til å redusere kostnadene for investering og drift av anleggene. Målet er at vindkraftbransjen blir kommersielt levedyktig, sier olje- og energiminister Terje Riis Johansen.

Enova lyste ut vindkraftprogrammet i vår, søknadsfristen var 15. september. Enova har klare kriterier i ordningen, og dagens tildelinger er vurdert som de beste prosjektene ut fra disse kriteriene. Norge har et betydelig potensial for mer fornybar kraftproduksjon, og vindkraft vil øke krafttilgangen og redusere behovet for kraftproduksjon som gir klimagassutslipp.

– Denne tildelingen er et viktig skritt på veien for å realisere en norsk vindkraftsatsing, og for nå Enovas mål om utbygging av 3 TWh vindkraft innen 2010. Høg-Jæren og Mehuken vurdert som de beste prosjektene da de gir mest energi for pengene, sier adm. direktør Nils Kristian Nakstad i Enova SF.

Høg-Jæren
Jæren Energi får tilsagn om støtte på 352 millioner kroner til Høg-Jæren vindpark. Vindparken er lokalisert i Time og Hå kommuner i Rogaland. Totalt skal det settes opp 32 vindmøller som årlig skal produsere ca 228 GWh elektrisitet. Anlegget forventes å være i full drift i 2011.


Mehuken
Kvalheim Kraft får tilsagn om støtte på 93 millioner kroner til utvidelse av Mehuken vindpark trinn 2. Mehuken vindpark er lokalisert i Vågsøy kommune i Sogn og Fjordane. Mehuken trinn 2 er en utvidelse av det allerede eksisterende vindkraftanlegget i kommunen. Samlet produksjon for Mehuken trinn 1 og 2 vil være om lag 65 GWh elektrisitet fra 2011.