Historisk arkiv

Konsekvenser av endringer i planleggingen av CO2-håndteringsprosjektene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Konsekvenser av endringer i planleggingen av CO2-håndteringsprosjektene Bevilgningene for 2008 er endret av budsjettekniske årsaker. Regjeringen opprettholder den politiske prioriteringen av CO2-rensing, både nasjonalt og internasjonalt.

Konsekvenser av endringer i planleggingen av CO2-håndteringsprosjektene
Bevilgningene for 2008 er endret av budsjettekniske årsaker. Regjeringen opprettholder den politiske prioriteringen av CO2-rensing, både nasjonalt og internasjonalt.

Som følge av prosjektene for fangst, transport og lagring av CO2 fra Kårstø og Mongstad, justeres den samlede bevilgningen til arbeidet med CO2-håndteringsprosjektene ned med 378,5 millioner kroner i 2008.

Investeringstidspunktet for testsenteret for CO2-fangst på Mongstad ble i desember i fjor satt til fjerde kvartal 2008. Fremdriftsplanen ble oppdatert i tråd med at samarbeidspartnerne på Mongstad har behov for å bruke tid og ressurser på å utarbeide et best mulig grunnlag for investeringsbeslutningen. Et senere tidspunkt for investeringsbeslutning medfører at en stor del av investeringene forskyves til 2009. Dette innebærer ikke en endring av prosjektene. Bevilgningsbehovet i 2008 er av den grunn redusert med 315 millioner kroner til 85 millioner kroner.

På Kårstø er bevilgningene oppjustert med 120 millioner kroner til 285 millioner kroner i 2008. Dette skyldes til dels at kvalifiseringskriteriene ble utvidet, slik at aktører med teknologi av ulik modenhetsgrad skulle kunne delta i konkurransen om bygging av CO2-fangstanlegget. Videre fører også merverdiavgiftsjustering og prisjustering av planleggingskostnadene til høyere planleggingskostnader totalt sett.

Bevilgningene til arbeidet med transport- og lagringsløsninger for CO2 er justert ned med 190 millioner kroner til 180 millioner kroner i 2008. Planleggingsarbeidet er samordnet med planleggingen av CO2-fangstanleggene, slik at transport- og lagringsløsninger skal være klare på oppstartstidspunktet for fullskala CO2-fangst. Det nedjusterte budsjettanslaget for 2008 skyldes i hovedsak at en større andel av utgiftene til forprosjektering flyttes til 2009, og at utredningene av en midlertidig skipstransportløsning for transport og lagring av CO2 fra testsenteret på Mongstad er avsluttet. Som avbøtende tiltak skal det kjøpes utslippskvoter for et årlig utslipp tilsvarende 100 000 tonn CO2 per år i den perioden testsenteret er i virksomhet. Dette betyr at utslippet er dekket dobbelt opp av utslippskvoter.

Totalt bevilges 556,5 millioner kroner til arbeidet med CO2-fangst på Kårstø og Mongstad og transport og lagring av CO2 i 2008.
I tillegg til ovennevnte foreslås det satt av 6,5 millioner kroner til ekstern bistand i 2008.