Historisk arkiv

CO2-håndtering på Kårstø: Anskaffelsesprosessen stanses - integrering vurderes

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Regjeringen går inn for å stanse anskaffelsesprosessen om tildeling av kontrakt for bygging av CO2-fangstanlegget til man har et klarere bilde av driftsmønsteret ved gasskraftverket eller av andre løsninger som vil gi større sikkerhet for en jevn kraftproduksjon og dermed CO2-utslipp.

Regjeringen går inn for å stanse anskaffelsesprosessen om tildeling av kontrakt for bygging av CO2-fangstanlegget til man har et klarere bilde av driftsmønsteret ved gasskraftverket eller av andre løsninger som vil gi større sikkerhet for en jevn kraftproduksjon og dermed CO2-utslipp. Samtidig vil Regjeringen vurdere nærmere en energimessig integrasjon mellom gasskraftverket og gassprosesseringsanlegget på Kårstø, som vil kunne bidra til å redusere de samlede utslippene.

– Målet for arbeidet med CO2-håndtering på Kårstø er å redusere CO2-utslipp fra en av Norges største utslippskilder. Nå skal vi se på en integrasjonsløsning som vil kunne kutte utslippene. Resultatet av dette vil være et viktig innspill i det videre arbeidet med CO2-håndtering på Kårstø, sier olje- og energiminister Riis-Johansen.

En integrasjonsløsning vil innebære at gasskraftverket kan levere strøm og varme til gassprosesseringsanlegget og dermed erstatte eksisterende gassdrevne kompressorer og kjeler. Regjeringen vil blant annet se nærmere på tekniske og kommersielle forhold ved integrasjon.

– Regjeringen har også gjort det klart at gasskraftverkets driftsmønster vil bli vektlagt når investeringsbeslutningen skal tas. Regjeringen går derfor inn for å stanse anskaffelsesprosessen til man har et klarere bilde av driftsmønsteret ved gasskraftverket på Kårstø, sier statsråd Terje Riis-Johansen.

Gasskraftverket på Kårstø har siden oppstart høsten 2007 hatt et ujevnt driftsmønster. Store deler av denne tiden har verket stått, og dermed har CO2-utslippene blitt lavere enn ved kontinuerlig drift. Lavere CO2-utslipp fra gasskraftverket vil imidlertid ikke redusere kostnadene ved å bygge et fullskala fangstanlegg. Dersom gasskraftverket også i årene framover får et ujevnt driftsmønster, vil et CO2-fangstanlegg ha en tilsvarende begrenset klimaeffekt.