Historisk arkiv

Tidenes største satsing på fangst og lagring av CO2

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

I statsbudsjettet for 2010 foreslås det bevilget omlag 3,5 milliarder kroner til CO2-håndtering.

Regjeringen er opptatt av at fangst og lagring av CO2 etableres som et virkningsfullt klimatiltak, og fortsetter den omfattende satsingen på CO2-håndtering. I statsbudsjettet for 2010 foreslås det bevilget omlag 3,5 milliarder kroner til CO2-håndtering. Dette omfatter Gassnova og arbeidet med prosjektene på Mongstad og Kårstø, transport, lagring, forskning og teknologiutvikling, og internasjonalt arbeid med CO2-håndtering.

-Klimakrisen er vår tids største utfordring. Derfor må vi handle nå. Vi må øke innsatsen på fornybar energi, vi må bli bedre på energieffektivisering og vi må lykkes med CO2-håndtering. I statsbudsjettet foreslår regjeringen tidenes største satsing på fangst, transport og lagring av CO2. Dette for at vi skal lykkes med å utvikle CO2-håndteringsteknologi som kan bli brukt over hele verden, og som kan bli avgjørende i kampen for å redde klimaet, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen.

CO2-håndteringsprosjektet på Mongstad er et av de viktigste tiltakene i klimapolitikken. Teknologisenteret for CO2-fangst på Mongstad er blant verdens første og største anlegg av sitt slag under bygging. Regjeringen foreslår en bevilgning på om lag 1,8 milliarder kroner for å dekke statens andel av investeringer i teknologisenteret på Mongstad. Regjeringen budsjetterer også med 760 millioner kroner til planleggings- og forprosjekteringsarbeid med fullskala CO2-fangst på Mongstad.

Regjeringen har gitt Gassnova og Gassco i oppdrag å utføre en kartleggingsstudie av en mulig integrasjon mellom gasskraftverket og gassterminalen på Kårstø. Arbeidet vil etter planen pågå frem til februar 2010, og danne grunnlaget for eventuelle videre utredninger av mulig integrasjonsløsning på Kårstø. Det budsjetteres med 40 millioner kroner i 2010 for å gjennomføre studier av integrasjon.

Framdriftsplanen for planleggingsarbeidet i forbindelse med transport og lagring av CO2 fra Mongstad og Kårstø er samordnet med arbeidet med CO2-fangstanleggene. Regjeringen foreslår en bevilgning på 500 millioner kroner i 2010 til planlegging og forberedelser av løsninger for transport og lagring av CO2. Bevilgningen omfatter også arbeid som skal bidra til økt kunnskap om potensialer for fremtidig lagring av CO2 på norsk kontinentalsokkel.

Regjeringen foreslår et driftbudsjett for Gassnova SF på 91 millioner kroner i 2010. Gassnova forvalter statens interesser i de pågående CO2-håndteringsprosjektene, og bidrar til gjennomføring av CLIMIT-programmet. Det foreslås at CLIMIT, som samfinansieres med Norges forskningsråd, har en samlet ramme på i overkant av 180 millioner kroner for 2010, en økning på 30 millioner kroner i forhold til 2009.

Regjeringen har utarbeidet en handlingsplan for det internasjonale arbeidet for å fremme CO2-håndtering som klimatiltak. Det foreslås bevilget 20 millioner kroner over Olje- og energidepartementets budsjett i 2010 til arbeidet med oppfølging av handlingsplanen.