Historisk arkiv

Ny forskrift om utleie av vannkraftanlegg

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Kongen i statsråd har i dag vedtatt at lovendringen om utleie av vannkraftanlegg settes i kraft 1. juli.

Kongen i statsråd har i dag vedtatt at lovendringen om utleie av vannkraftanlegg settes i kraft 1. juli og gitt en ny forskrift som fastsetter kriterier for utleie og bruk av driftsoperatør (utleieforskriften).

I tråd med lovreglene om offentlig eierskap til vannkraftressursene kan ingen andre enn staten erverve eiendomsrett eller rettigheter over vannfall over konsesjonsgrensen. En lovendring i fjor åpnet likevel for at utleieavtaler for kraftverk og avtaler om drift og vedlikehold på bestemte vilkår kan inngås inntil 15 år. Det er nå fastsatt forskrift for dette.

- Forskriften om utleie av vannkraftanlegg gir mulighet for utleie inntil 15 år. Dette følger opp lovendringen fra våren 2009. Forskriften sikrer at utleie skjer i ryddige former innenfor konsolideringsmodellen, rasjonell drift og klare ansvarsforhold ved utleie, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen.

Forskriften åpner for tre avtaletyper, som alle må godkjennes av departementet:

• Leietakeren overtar både den kommersielle råderetten og ansvaret for drift og vedlikehold av vannkraftverket.
• Leietakeren overtar kun den kommersielle råderetten over hele eller deler av vannkraftverkets produksjon.
• Eieren setter bort ansvaret for drift og vedlikehold, men beholder den kommersielle råderetten over vannkraftverket selv.

Forskriften setter krav til eieren (utleier) for å hindre svekkelse av konsolideringsmodellen og det offentlige eierskapet. Eieren står etter 15 år fritt til å vurdere om ny utleie skal skje. Eier skal utpeke en representant i egen organisasjon for alle henvendelser. Eieren må være part i alle konsesjonssøknader, revisjoner, vilkårsendringer mv. for vannkraftverket.

Den driftsansvarlige må følge opp alle forpliktelser som påligger eieren etter konsesjoner og gjeldende regelverk. Det kan kreves at den driftsansvarlige har en driftsorganisasjon her i landet.

Forskriften finner du her