Historisk arkiv

Fortsatt omfattende satsing på fangst og lagring av CO2

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Regjeringen foreslår om lag 2,9 milliarder kroner til videre arbeid med CO2–håndtering i 2012. Dette omfatter arbeidet med prosjektene på Mongstad, forskning og utvikling, internasjonalt arbeid, Gassnova SF og ekstern bistand.

- Satsingen på CO2-håndtering er et viktig tiltak i klimapolitikken.  I 2012 går vi inn i en ny fase når arbeidet med å kvalifisere og teste ulike fangst-teknologier på TCM igangsettes. Regjeringens visjon er at teknologiene som blir utviklet og demonstrert på Mongstad, sammen med vår øvrige forskningssatsing, skal bidra til betydelige reduksjoner i CO2-utslipp også utenfor Norge, sier Olje- og energiminister Ola Borten Moe.

Teknologisenteret for CO2-fangst på Mongstad (TCM) som er under bygging er blant verdens største anlegg av sitt slag. Arbeidet med teknologisenteret er mer enn 80 prosent ferdig og man vil etter planen starte opp testarbeidet i begynnelsen av 2012. Regjeringen foreslår 1,7 milliarder kroner for å dekke statens andel av investeringer og drift (inkludert forskningstjenester) av teknologisenteret i 2012. Det er utarbeidet et nytt kostnadsestimat for TCM på 5 774 mill. kroner. Dette innebærer en økning på 257 mill. kroner fra forrige anslag. Kostnadsøkningen knytter seg i hovedsak til Alstoms bygging av fangstanlegget basert på kjølt ammoniakk og tilhørende hjelpesystemer og infrastruktur.

Regjeringen budsjetterer med 742 millioner kroner til arbeidet med planlegging og utvikling av fullskala CO2-fangst på Mongstad. Det pågående planleggings- og forberedelsesarbeidet skal følge normal industripraksis for store og kompliserte prosjekter.  Målsettingen er at regjeringen vil kunne legge frem et samlet beslutningsgrunnlag for Stortinget senest i 2016.

Planleggingsarbeidet i forbindelse med transport og lagring av CO2 fra Mongstad er samordnet med arbeidet med CO2-fangstanlegget. Det budsjetteres med 177 millioner kroner til videre planlegging og forberedelser av løsninger for transport og lagring av CO2 fra fangstanlegget på Mongstad. Dette omfatter også arbeid som skal bidra til økt kunnskap om potensialer for fremtidig lagring av CO2 på norsk kontinentalsokkel.

Regjeringen foreslår et driftbudsjett for Gassnova SF på 92 millioner kroner i 2012. Gassnova forvalter statens interesser i CO2-håndteringsprosjektene og gjennomføring av CLIMIT-programmet. Det foreslås en samlet ramme på om lag 170 millioner kroner for CLIMIT, som samfinansieres med midler gjennom Norges forskningsråd.

Regjeringen har utarbeidet en handlingsplan for det internasjonale arbeidet for å fremme CO2-håndtering som klimatiltak. Det foreslås til sammen 10 millioner kroner over Olje- og energidepartementets budsjett i 2012 til arbeidet med videre oppfølging av handlingsplanen.

Kartlegging ut over Mongstad

Regjeringen foreslår 57 mill. kroner for å kartlegge og analysere mulighetsområdet for fullskala CO2-håndtering i Norge utover prosjektet på Mongstad. Utredningen skal gi myndighetene et bedre kunnskapsgrunnlag omkring mulige CO2-håndteringsprosjekter i Norge både innen kraftproduksjon og industri.