Historisk arkiv

Paradigmeskifte for norsk strømproduksjon

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Regjeringen har i dag fremmet forslag til lov om elsertifikater for Stortinget. Formålet med loven er å bidra til økt produksjon av elektrisk energi fra fornybare energikilder.

Regjeringen har i dag fremmet forslag til lov om elsertifikater for Stortinget. Formålet med loven er å bidra til økt produksjon av elektrisk energi fra fornybare energikilder. Loven gir et nødvendig rettslig grunnlag for et system for handel med elsertifikater i et svensk-norsk marked. Markedet skal etter planen ha oppstart 1. januar 2012.

- Dette innebærer et paradigmeskifte innen utbyggingen av fornybar energi i Norge. Sammen med Sverige har vi mål om å bygge nye anlegg med en produksjon på 26,4 TWh i 2020. Dette tilsvarer mer enn halvparten av forbruket til norske husholdninger, eller en utbygging tilsvarende 8 gass-kraftverk, sier olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp).

Loven har bestemmelser som regulerer tilbud, etterspørsel og handel med elsertifikater. Elsertifikatsystemet fungerer slik at produsentene av elektrisitet basert på fornybare energikilder får en inntekt fra salg av elsertifikater i tillegg til inntekten fra salg av elektrisk energi. Inntekten fra elsertifikatene skal bidra til å gjøre det lønnsomt å bygge nye anlegg for fornybar elproduksjon.

Elsertifikatsystemet gir norsk kraftnæring en unik mulighet til å gjennomføre prosjekter. Dersom halvparten av den nye produksjonen kommer i Norge, kan det være snakk om investeringer på i størrelsesorden 50 milliarder kroner i klimavennlig elektrisitetsproduksjon fram til 2020. Ordningen vil bety styrket forsyningssikkerhet ved at strømproduksjonen økes.

- Dette gir store muligheter for norsk næringsliv. Vi har en vinter bak oss med høye strømpriser og lav magasinfylling. Elsertifikatene vil gi en mer robust strømforsyning i Norge. Økt produksjon betyr bedre forsyningssikkerhet, bedre markedsbalanse, og dermed lavere strømpris, sier olje- og energiminister Ola Borten Moe.

Loven fastslår hvem som skal pålegges å kjøpe elsertifikater. Det er usikkert hvor mye elsertifikatordningen vil påvirke strømprisen. Det legges til grunn at kostnadene ved ordningen vil fordele seg mellom eksisterende kraftprodusenter og de elsertifikatpliktige.

I høringsprosessen ble det avdekket usikkerhet om all kraftintensiv industri og treforedling ville bli fritatt for plikten til å kjøpe elsertifikater.  Lovforslaget innfører derfor en forskriftshjemmel som sikrer unntak.

- Jeg er glad for at vi har en løsning som ivaretar interessene til konkurranseutsatt norsk industri, sier olje- og energiminister Ola Borten Moe.

Det tas sikte på at en bindende avtale mellom Norge og Sverige om felles elsertifikatmarkedet kan underskrives og legges frem for Stortinget før sommeren.

Prop. 101 L (2010-2011) Lov om elsertifikater finner du her.