Historisk arkiv

Feirer fornybarrekord hos NVE

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Olje- og energiminister Ola Borten Moe feiret i dag innsatsen til Norges vassdrag- og energidirektorat (NVE) for å få frem nye tillatelser til å bygge vann- og vindkraftverk og kraftledninger. Rekorden i antall konsesjoner fra 2012 er allerede nå slått.

- Jeg har tatt initiativ til denne markeringen for å kunne skryte av NVEs innsats. NVE har bidratt betydelig for å få frem tillatelser til å bygge ut fornybar energi i Norge. I fjor satte vi rekord med tillatelser til 3,6 Terawattimer (TWh) ny fornybar produksjon, i år er vi allerede nå oppe i 4,6 TWh. Jeg vil takke NVE for en formidabel innsats, som har lagt grunnlaget for at vi kan få en historisk fornybarutbygging i Norge i tiden fremover. Mange klager over tungrodd byråkrati i staten. Innenfor vår energi- og vassdragssektor er det lett å glemme hva slags innsats de ansatte i NVE og andre myndigheter gjør, sier olje- og energiminister Ola Borten Moe.

Statsråden lovet under NVEs energidager i oktober i fjor å holde en markering for de ansatte som arbeider med konsesjonssaker dersom de klarte å behandle over 150 saker. Det klarte de – fra 1.juli i fjor til 30.juni i år ble det behandlet 187 saker.

Det ble behandlet rekordmange kraftkonsesjoner i 2012. Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) og Olje- og energidepartementet ga endelig konsesjon som vil gi over 3,6 TWh ny kraftproduksjon.

Hittil i år er det gitt konsesjon tilsvarende 4,6 TWh fornybar energi, hvorav vindkraftprosjektene på Fosen utgjør 3,7 TWh. I 2012 ble det innført et felles sertifikatmarked med Sverige, hvor landene har forpliktet seg til å bygge ut til sammen 26,4 TWh fornybar energi innen 2020. 1 TWh tilsvarer om lag forbruket til 50 000 husstander.

I siste fireårsperiode er det også gitt konsesjon til over 1000 km med kraftledning.

Ola Borten Moe takket avdelingsdirektør Rune Flatby med fornybar-kake under markeringen hos NVE mandag. (Ole Berthelsen /OED)