Internasjonalt arbeid for fangst og lagring av CO2

Norge er ett av foregangslandene når det gjelder å fremme fangst og lagring av CO2 som klimatiltak internasjonalt. Olje- og energidepartementet koordinerer og følger opp regjeringens internasjonale satsing på fangst og lagring av CO2.

Norge er ett av foregangslandene når det gjelder å fremme fangst og lagring av CO2 som klimatiltak internasjonalt. Olje- og energidepartementet koordinerer og følger opp regjeringens internasjonale satsing på fangst og lagring av CO2.

I klimaforliket fra 2008 ble det lagt frem en handlingsplan for det internasjonale arbeidet med å fremme fangst og lagring av CO2 som klimatiltak. Olje- og energidepartementet er ansvarlig for kooridering og oppfølging av handlingsplanen. Hovedmålsettingen er raskere utbredelse og bruk av fangst og lagring av CO2 internasjonalt.

Det har siden 2008 vært årlige bevilgninger over statsbudsjettet til dette strategiske arbeidet, og for 2011 er det bevilget 10 millioner kroner. Midlene er i stor grad rettet mot aktiviteter som informasjonsopplegg, studier og kapasitetsbygging.

Det er foretatt en prioritering av utvalgte områder der det søkes gjort særskilt innsats innen CO2-håndtering. Dette gjelder Kina, Indonesia, Gulfstatene (Saudi-Arabia, Kuwait, Qatar og De forente arabiske emirater) og det sørlige Afrika. Den største enkeltsatsingen skjer i Kina ved at Norge har gått inn i prosjektet Near Zero Emission Coal (NZEC). Prosjektet er opprinnelig et samarbeid mellom Europakommisjonen og Kina, men omfatter nå også Norge og Storbritannia. Olje- og energidepartementet og Utenriksdepartementet støtter fase II av prosjektet med 30 millioner kroner hver.

Norge samarbeider tett med EU om utvikling av rammer og regelverk for sikker fangst og lagring av CO2. Det er også etablert samarbeid med internasjonale organisasjoner som Det internasjonale energibyrået (IEA), Verdensbanken og FNs Industrial Development Organisation (UNIDO). Som en del av samarbeidet med disse organisasjonene har Olje- og energidepartementet støttet Verdensbankens fond for CCS-kapasitetsbygging i utviklingsland med 5 millioner kroner. I tillegg støtter departementet UNIDOs arbeid med å utvikle et veikart for CO2-håndtering i industrien med 1,8 millioner kroner. Les mer. 

Videre er det iverksatt en rekke regionale og internasjonale samarbeid direkte rettet mot arbeidet med å fremme fangst og lagring av CO2, hvor Norge ved Olje- og energidepartementet deltar aktivt. Blant de viktigste nevnes:

Carbon Sequestration Leadership Forum (CSLF)

CSLF består av 23 medlemsland, inklusiv Europakommisjonen og sentrale utviklingsland, og fremstår i dag som en av de viktigste arenaene for å fremme fangst og lagring av CO2. Organisasjonen har en policygruppe, samt en teknisk gruppe, ledet av Norge. Norge har forpliktet seg til å bidra med 5 millioner kroner til et kapasitetsbyggingsfond for CO2-håndtering i utviklingsland.

Det globale CCS-instituttet

Det globale CCS-instituttet ble opprettet etter et initiativ fra den daværende australske statsministeren, Kevin Rudd. Målsettingen til instituttet er å bidra til raskere spredning av teknologi for fangst og lagring av CO2 internasjonalt. Olje- og energidepartementet er medeier i instituttet, og bidrar med innspill til instituttets strategiske arbeid.

Clean Energy Ministerial (CEM)

CEM er et høynivåforum som ble opprettet i 2010 av den amerikanske energiministeren, Steven Chu, som et ledd i oppfølgingen av klimatoppmøtet i København. Formålet er å fremme og utvikle teknologier for ren energiproduksjon, samt å tilrettelegge for kunnskaps- og erfaringsdeling. Det er opprettet en rekke såkalte aksjonsgrupper innen ulike teknologier, og Norge deltar i 5 av disse, hvorav en knyttet til raskere utbredelse av fangst og lagring av CO2. Neste ministermøte i CEM holdes i april 2011. 

Zero Emission Platform (ZEP)

ZEP har som mål å bidra til å drive frem CO2-håndteringsprosjekter i EU, herunder realiseringen av 10 til12 demonstrasjonsprosjekter innen 2015. ZEP engasjerer et stort antall europeiske industri-, NGO-, forsknings- og myndighetsrepresentanter. Olje- og energidepartementet leder myndighetsgruppen i ZEP.

North Sea Basin Task Force (NSBTF)

I 2005 etablerte de daværende britiske og norske energiministrene et samarbeid om fangst og lagring av CO2. En viktig del av samarbeidet var etableringen av North Sea Basin Task Force, som involverer deltagelse fra de to landenes myndigheter og industri. Formålet med gruppen er å utarbeide felles prinsipper for sikker transport og lagring av CO2 i Nordsjøbassenget. I 2008 ble Nederland og Tyskland inkludert i gruppen. Det arbeides nå med å ferdigstille rapport fra fase II av NSBTFs arbeid.

4 kongedømmer (4K)

4-kongedømmesamarbeidet ble inngått i 2008 av de daværende energiministrene fra Saudi-Arabia, Nederland, Storbritannia og Norge. Samarbeidet har som formål å fremme alternativ bruk av CO2. 28. februar 2011 arrangeres den første workshopen i 4K-samarbeidet i Saudi Arabia. Fokus vil være bruk av CO2 til EOR og kommersialisering av fangst og lagring av CO2. Det er avtalt to oppfølgende workshops i henholdsvis Nederland og Norge/Storbritannia.

Forsidebilde: Terje Riis-Johansen deltok på CSLF i London i 2009 med blant andre USAs energiminister Steven Chu og Storbritannias tidligere energi- og klimaminister Ed Miliband. Foto: OED