Historisk arkiv

Samarbeider for mer effektiv styring og kontroll av flytrafikken

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa hadde 13. desember et møte med EU-koordinator Georg Jarzembowski om arbeidet for å gjøre styring og kontroll av flytrafikken mer effektiv.

(Foto: Edvard Andersen, Samferdselsdepartementet)

Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa hadde 13. desember et møte med EU-koordinator Georg Jarzembowski om arbeidet for å gjøre styring og kontroll av flytrafikken mer effektiv. 
 
Som EØS-medlem er Norge omfattet av EUs lovgivningspakke ”Single European Sky”, som tar for seg lovgiving om organiseringen av virksomheten knyttet til styring og kontroll av flytrafikken. I Norge utføres denne virksomheten av Avinor.
 
Innenfor ”Single European Sky”-pakken kreves det at de deltagende stater skal organisere denne virksomheten på en mest mulig effektiv måte, blant annet ved å sørge for bedre samarbeid og samordning mellom de statlige aktørene som utfører virksomheten. Et av tiltakene er å opprette funksjonelle luftromsblokker som omfatter luftrommet over flere stater. På engelsk kalles dette ”Functional Airspace Block”, ofte forkortet til ”FAB”.
 
Som EUs FAB-koordinator har Jarzembowski som oppgave å påse at prosessen går sin gang. Koordinatoren besøker derfor deltagende stater for å forhøre seg om status for prosessen med å opprette disse funksjonelle luftromsblokkene. 

- Opprettelse av funksjonelle luftromsblokker er statenes ansvar. Erfaringsmessig er engasjementet fra politikerne avgjørende for å sikre at slike initiativ fører til noe positivt, sa Jarzembowski.   
 
Norge samarbeider med Finland, Estland og Latvia om å opprette en funksjonell luftromsblokk som omfatter luftrommet til de fire statene – den såkalte NEFAB-blokken (North European Functional Airspace Block). Avtale om en slik luftromsblokk skal etter planen undertegnes i 2012.

- Norge i dag har et godt samarbeid med de tre øvrige statene som deltar i ”NEFAB”-initiativet. Vi er fullt ut engasjert i dette samarbeidet, og er trygg på at det kan gjennomføres som planlagt. Samtidig vil vi legge vekt på å opprettholde det gode samarbeidet mellom alle de nordiske statene på luftfartsområdet. Jeg ser derfor fram til et tettere og mer formelt samarbeid mellom en større gruppe stater på dette saksfeltet på litt lenger sikt, sa samferdselsminister Kleppa.