Historisk arkiv

60 millioner kroner i belønningsmidler til Kristiansandsregionen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Samferdselsdepartementet har tildelt Kristiansandsregionen 60 millioner kroner fra ”Belønningsordningen for bedre kollektivtransport og mindre bilbruk i byområdene”.

Samferdselsdepartementet har tildelt Kristiansandsregionen 60 millioner kroner fra ”Belønningsordningen for bedre kollektivtransport og mindre bilbruk i byområdene”.

Da Samferdselsdepartementet i april i år tildelte midler fra belønningsordningen, ble hele det avtalte beløpet til Kristiansand(Vest-Agder fylkeskommune og Kristiansand kommune) midlertidig holdt tilbake. Årsaken var at Samferdselsdepartementet ikke kunne se at byområdet hadde oppfylt forpliktelsene sine i 2011 i henhold til den fireårige avtalen om tildeling som staten og Kristiansand inngikk i 2009.

Kristiansand bystyre har i løpet av det siste halve året fattet vedtak som skal bidra til å oppfylle forpliktelser i avtalen som gjelder reduksjon i biltrafikk gjennom bomringen i rushtid og reduksjon i samlet biltrafikk i området. Siden Kristiansand kommune og Vest-Agder fylkeskommune i tillegg har forsikret om at ytterligere tiltak vil bli iverksatt hvis avtalt reduksjon i biltrafikk ikke oppnås, har Samferdselsdepartementet tildelt Kristiansand hele det avtalte beløpet for 2012 på 60 millioner kroner.   

Avtalen mellom staten og Kristiansand utløper i år. Kristiansand ønsker å forlenge avtalen. Forut for oppstart av forhandliger om en ny avtale innenfor belønningsordningen krever Samferdselsdepartementet at det må utarbeides en ny trafikkanalyse med transportmodellberegninger og oppdaterte trafikktall i samarbeid med Statens vegvesen. Denne beregningen må dokumentere at de tiltakene som blir iverksatt fører til resultater i tråd med gjeldende avtale (2009-2012).

I budsjettet for 2013 er det foreslått avsatt 673,1 millioner til hele belønningsordningen, en økning på 250 millioner kroner fra 2012.

 

 For flere opplysninger - se:

  • Brev av 11. oktober 2012 fra Samferdselsdepartementet til Kristiansandsregionen v/Vest-Agder fylkeskommune og Kristiansand kommune
  • Brev av 14. september 2012 fra Samferdselsdepartementet til Kristiansandsregionen v/Vest-Agder fylkeskommune og Kristiansand kommune
  • Pressemelding av 26. april 2012 fra Samferdselsdepartementet
  • Avtale mellom Samferdselsdepartementet og Kristiansandsregionen v/ Vest-Agder fylkeskommune og Kristiansand kommune om bekinningstilskudd til bedre kollektivtransport og mindre bilbruk 2009 – 2012 (pdf)
  • Samferdselsdepartementets temaside om belønningsordningen