Historisk arkiv

Innspill ønskes til forslag fra Europakommisjonen om kjøretøyers vekter og dimensjoner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Europakommisjonen har lagt frem forslag til endring av direktiv 96/53/EF om kjøretøyers vekter og dimensjoner. Formålet med forslaget er å fremme sikker, miljøvennlig og intermodal transport, samt å styrke kontrollen med at regelverket overholdes. Samferdselsdepartementet ønsker innspill til forslagene.

Europakommisjonen har lagt frem forslag til endring av direktiv 96/53/EF om kjøretøyers vekter og dimensjoner. Formålet med forslaget er å fremme sikker, miljøvennlig og intermodal transport, samt å styrke kontrollen med at regelverket overholdes. Samferdselsdepartementet ønsker innspill til forslagene.

Det vises til forslagene:

- Førerhytte med mer avrundet form og aerodynamiske halefinner, som gir redusert energiforbruk og økt trafikksikkerhet 

- Vektkompensasjon for installering av tyngre batterier som kreves for hybrid og el-kjøretøy.

- Kobling av vektdata og kjøretøyets digitale ferdskriver for å hindre overvekt og skader på vegnettet.

- Enklere omlasting av 45 fots containere mellom sjø, bane og veg for å styrke intermodal transport.

- Klargjøring om at bruk av modulvogntog mellom land, som tillater slik transport nasjonalt, er lovlig - forutsatt at trafikken ikke påvirker den internasjonale konkurransen i vesentlig grad. 

Vegdirektoratet og Samferdselsdepartementet vurderer nå norske syn på forslaget. Vegdirektoratet har frist til 21. mai 2013 til å gi sine syn til Samferdselsdepartementet. Eventuelle innspill til denne prosessen kan sendes til Vegdirektoratet og/eller Samferdselsdepartementet så snart som mulig og senest 21. mai 2013.

Kommisjonens forslag finnes her. Pressemeldingen ligger her.