Historisk arkiv

Samferdselsnytt fra EU-delegasjonen (3/2013)

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Ny uytgave av samferdselsnytt fra EU-delegasjonen.

Saker i denne utgaven:

• Forslag til billigere utbygging av superraskt bredbånd vil kreve bedre samordning av ulike etaters gravearbeider. Åpen tilgang til kabelgrøfter og annen infrastruktur på rimelige vilkår relevant i de fleste land.
• Modernisering av regelverket for kjøretøyers vekter og dimensjoner positivt mottatt. Mer aerodynamisk utforming gir sikrere og mer miljøvennlige lastebiler.
• Legalisering av bruk av modulvogntog i nabolands trafikk gir muligheter for de nordiske land. Men Kommisjonens forslag vekker strid. Usikkert hvordan flertallet i Europaparlamentet vil stille seg.
• Norge medvirker i behandlingen av nytt regelverk for kjøretøykontroll. Brev fra samferdselsministeren til Rådet og Europaparlamentet støtter harmonisering av periodisk kontroll og risikobasert vegkantkontroll. Vinner gjenklang hos parlamentarikere og medlemsland.
• Tida neppe moden for ytterligere liberalisering av kabotasjereglene. Høring i Europaparlamentet viste stor ubalanse i lønn og arbeidsvilkår, og svak håndheving. Usikkert hvordan dette vil påvirke Kommisjonens planlagte forslag.
• EFTA-kommentar til nytt regelverk for hendelsesrapportering i luftfarten. Beskyttelse av kilder som varsler viktig for Norge og andre land. Synes å få støtte i Europaparlamentet.’
• Bakkehåndteringstjenestene ved lufthavner vedtatt etter ny behandling i Europaparlamentet. Krav om tre eller flere tilbydere kun ved de største lufthavnene; i Norge kun Gardermoen. Forsterkning av de ansattes rettigheter og krav til tjenestekvalitet.

Les Samferdselsnytt (pdf)

Tidligere utgaver

 

Foto: Olav Heggø, Fotovisjon