Historisk arkiv

Samferdselsdepartementet kan fastsette miljøfartsgrenser

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Samferdselsdepartementet

- Denne avklaringen er viktig fordi det betyr at miljøfartsgrensen kan brukes som et forebyggende tiltak for å redusere konsentrasjon av svevestøv i Oslo, sier samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa.

Lovavdelingen i Justis- og beredskapsdepartementet har i et brev til Samferdselsdepartementet 6. februar 2012 gitt uttrykk for at Samferdselsdepartementet har hjemmel til å fastsette miljøfartsgrenser. Det betyr at Samferdselsdepartementet kan fastsette miljøfartsgrenser både i vinterhalvåret og ved akutte behov.

- Dette er viktig for Oslos befolkning, og ikke minst for personer med hjerteproblemer samt for astmatikere og allergikere, sier samferdselsminister Kleppa.

Lovavdelingen i Justis- og beredskapsdepartementet anbefaler videre Samferdselsdepartementet å klargjøre eksisterende regelverk. Dette vil Samferdselsdepartementet følge opp.

- Det er viktig å fjerne enhver tvil om miljøfartsgrensens gyldighet. Jeg vil derfor allerede mandag ha et møte med justisministeren og deretter kontakte sentrale aktører, som blant annet Riksadvokaten, for å sikre at miljøfartsgrensen kan bli håndhevet på en god måte. I tillegg vil Samferdselsdepartementet i samarbeid med disse aktørene se på en klargjøring av regelverket, sier samferdselsministeren.

Fakta om miljøfartsgrenser:

Det er innført miljøfartsgrenser i vinterhalvåret fra 1. november 2011 til 15. april 2012 på tre ulike strekninger i Oslo. De aktuelle strekningene er:

  • Riksveg 4 Trondheimsveien fra Sinsen til Grorud
  • Ring 3 fra Ryen til Granfosstunnelen
  • E18 fra Framnes (Operatunnelen) til Lysaker

Undersøkelser fra Statens vegvesen viser at miljøfartsgrensen har bidratt til å redusere svevestøvet vinterstid. Andre positive effekter er blant annet et lavere støynivå og en jevnere flyt i trafikken, som gir bedre flettemuligheter for buss og færre trafikkulykker.

For mer informasjon, kontaktt seniorrådgiver Merete Bergeland Jebsen: 93 25 65 52