Historisk arkiv

Norge har signert nordisk-baltisk erklæring om luftromssamarbeid.

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Samferdselsministre fra Estland, Finland, Latvia og Norge undertegnet i dag en erklæring med målsetting om etablering av et nordisk-baltisk luftromssamarbeidet, (North European Functional Airspace Block, NEFAB).

Undertegnelsen fant sted på det nordisk-baltiske transportministermøtet i Reykjavik. Politisk rådgiver Sigrid Brattabø Handegard signerte på vegne av samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa.

Ministererklæringen understreker viktigheten av et fortsatt samarbeid som skal bidra til å utvikle forbedret funksjonalitet i statenes luftrom. Erklæringen forplikter landene til å fortsette sitt arbeid med å forberede og opprette en felles luftromsblokk.

NEFAB erklæringen oppfordrer luftfartsmyndigheter og luftfartstrafikktjenester, til å gjøre hva de kan for å bidra til at NEFAB kan etableres innen 2. halvdel av 2012 i tråd med forpliktelsene under EUs initiativ for et felles europeisk luftrom og for å møte forventningene til luftromsbrukere.

NEFAB samarbeidet har som mål å gi betydelige positive effekter knyttet til luftrom, flytrafikktjeneste, støttefunksjoner og systemer. En ytterligere optimalisering av bruken av luftrommet vil gi kortere flyruter, mindre forsinkelse, lavere brennstoffkostnader og mindre Co2 utslipp. Dette vil gi betydelige positive økonomiske effekter for alle involverte parter.

Se ministererklæringen her.