Historisk arkiv

Skattelette for pensjonistektepar med minstepensjon

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

I forlengelsen av årets historisk gode trygdeoppgjør ønsker regjeringen å øke grensen for å betale inntektsskatt for pensjonistektepar. Slik vil ektepar som bare har minstepensjon å leve av, slippe å betale skatt etter den betydelige pensjonsøkningen fra 1. mai i år.

- Årets trygdeoppgjør er historisk godt. Nå vil vi sikre at pensjonistektepar som bare lever av minstepensjon slipper å betale skatt av pensjonsøkningen, sier statsminister Jens Stoltenberg. Også mange pensjonistektepar som mottar tilleggspensjoner vil nyte godt av at innslagspunktet for skatt blir høyere enn før.

De nye pensjonssatsene gjelder fra 1. mai i år. Skattereglene endres med virkning fra 1.1.2008, slik at økningen i minstepensjonen vil være skattefri.

Bakgrunnen for endringene er at trygdeoppgjøret ga et svært viktig løft for blant annet minstepensjonister. I tillegg er det laget en opptrappingsplan for å løfte minstepensjonen for enslige minstepensjonister opp til to ganger grunnbeløpet innen 1. mai 2010. Endringene fra 1. mai i år er at:

  • Minstepensjonen til enslige pensjonister øker med over 16 000 kroner på årsbasis.
  • Minstepensjonistektepar får over 31 000 kroner mer på årsbasis.

Dette har imidlertid også ført til at samlet minstepensjon for ektepar kommer over gjeldende innslagspunkt for å betale inntektsskatt i 2008. Dette innslagspunktet er i dag på om lag 231 800 kroner. Til sammenligning er samlet pensjon for et minstepensjonistektepar økt til om lag 240 700 kroner for hele 2008.

- Regjeringen har som mål at personer som i hovedsak kun har minstepensjon å leve av, ikke skal betale inntektsskatt. Dette er viktig for at skattesystemet skal virke omfordelende overfor dem som har minst. I forbindelse med statsbudsjettet for 2009 vil vi derfor foreslå å øke innslagspunktet for skatt for pensjonistektepar, sier Stoltenberg.

Endringen vil skje ved at grensen for skattefri nettoinntekt for ektepar i skattebegrensningsregelen økes. Sammen med minstefradraget vil dette gi et innslagspunkt for skatt for pensjonistektepar på om lag 245 700 kroner i 2008.

For enslige med kun minstepensjon vil de gjeldende skattereglene sikre at minstepensjonen blir skattefri.