Historisk arkiv

Statsminister Jens Stoltenberg

Bare ett FN i hvert land

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

Innlegg i Aftenposten 9. november

- I dag legger det såkalte Høynivåpanelet for FN-reform som jeg har ledet, fram vår rapport til FNs generalsekretær. Vi ble bedt om å foreslå tiltak for gjøre FN mer effektivt innen utvikling, humanitær bistand og miljø. I hvert land må FN organisere seg som ett FN, med ett program, ett budsjett, en leder og et kontor, skriver statsministeren i Aftenposten.

Statsminister Jens Stoltenberg

Bare ett FN i hvert land

Innlegg i Aftenposten 9. november 2006

I dag legger det såkalte Høynivåpanelet for FN-reform som jeg har ledet, fram vår rapport til FNs generalsekretær. Vi ble bedt om å foreslå tiltak for gjøre FN mer effektivt innen utvikling, humanitær bistand og miljø.

FNs ressurser er begrensede. Men FNs legitimitet og autoritet er langt større verden over enn de økonomiske ressursene alene skulle tilsi. Derfor er det så viktig at de ressurser som FN tross alt har, blir brukt på best mulig måte – og at FN setter standarder for verdenssamfunnet. Bildet i dag er at FN består av et stort antall organer. Hver for seg har de egne programmer, budsjetter, egne representanter i de enkelte land, egne bilparker, egne arbeidsrutiner, etc. I mange land er FN representert med over 20 organer. Over ti er mer vanlig enn uvanlig. I Etiopia er det 24. I Ghana er det 14. Panelet gjennomgikk situasjonen i 60 land. I 17 av disse var gjennomsnittlig budsjett for hvert organ under to millioner dollar. Vi ser et bilde av fragmentering, overlapping og mangel på koordinering. Mer enn 20 organer arbeider med vann. Mer enn ti med utdannelse for unge jenter.

I hvert land må FN organisere seg som ett FN, med ett program, ett budsjett, en leder og et kontor. FNs leder må ha myndighet til å forhandle med landets myndigheter, som selv har hovedansvaret for egen utvikling. FNs representant må ha myndighet til å koordinere de ulike organer, slik at de ikke arbeider med de samme spørsmål eller overser viktige behov.

Panelet tror at når det kan vises til bedre resultater, så vil også giverlandene slutte sterkere opp om FN. Da vil større deler av verdens totale bistand kanaliseres gjennom FN. Også for mottakerlandene vil det kunne innebære mer forutsigbarhet, enklere administrasjon, og tillit til prosessene

Et tema som også i særlig grad har opptatt panelet, er arbeidet med kvinne- og likestillingsspørsmål. Panelet foreslår å slå sammen de eksisterende små og svake likestillingsenheter, og opprette en ny og sterkere enhet ledet av en vise-generalsekretær for likestilling. Vi ønsker at kvinne- og likestillingsperspektivet skal integreres i alle FNs aktiviteter.