Historisk arkiv

- Løftene til arbeidstakerne er gjennomført

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

På LO-kongressen onsdag presenterte Jens Stoltenberg regjeringens faglig-politiske regnskap. – Løftene er gjennomført, var statsministerens oppsummering.

Statsminister Jens Stoltenberg på LO-kongressen. Foto: Statsministerens kontor
Foto: Statsministerens kontor.

Foran stortingsvalget i 2005 gjennomførte LO en av de mest omfattende og demokratiske medlemsdebatter i noen norsk organisasjon gjennom tidene. Medlemsundersøkelsen munnet ut i 58 konkrete spørsmål til de politiske partiene. Regjeringens fagligpolitiske regnskap tar utgangspunkt i disse utfordringene fra LO.

- Jeg var glad da jeg på vegne av Arbeiderpartiet kunne svare positivt på spørsmålene da. Jeg er enda gladere for at jeg nå kan legge fram et faglig-politisk regnskap som viser at løftene er gjennomført. LOs medlemmer har fått gjennomført de krav som ble stilt før valget i 2005, sa Stoltenberg i sin tale til LOs kongress. 

Kamp mot arbeidsledighet og innsats for et inkluderende arbeidsliv har stått helt sentralt i flertallsregjeringens arbeid. Stoltenberg tok også opp at arbeidsmiljøloven nå er styrket og at noe av det første den rødgrønne regjeringen gjorde var å reversere de svekkelser den borgelige regjeringen vedtok. 

- Vi har reversert den forrige regjeringens brutalisering av arbeidslivet, og sikret arbeidsfolks rettigheter. Det ble ikke adgang til å øke arbeidstiden til 13 timer per dag, øke bruken av overtid eller svekke stillingsvernet slik de borgelige ville. Det ble ingen økt adgang til midlertidige ansettelser eller svekkelse av de tillitsvalgtes innflytelse. Denne regjeringen har gang på gang vist at vi er på lag med arbeidstakerne, vi jobber med og ikke mot, sa Stoltenberg. 

Ny pensjonsordning, handling mot sosial dumping og dobling av fagforeningsfradraget var andre saker som ble omtalt i talen. 

- Norge har fått et tryggere og mer rettferdig pensjonssystem som kan bli stående i en årrekke, og LO har som så mange ganger før i historien spilt en avgjørende rolle som samfunnsbygger. 

Før den internasjonale finanskrisen traff Norge i vinter, var arbeidsledigheten halvert siden 2005.

- Fra det øyeblikk finanskrisen oppsto har regjeringen gjort alt som står i vår makt for å holde arbeidsledigheten lavest mulig. Vårt mål er at Norge skal ha den laveste ledigheten i Europa når finanskrisen er over. Et av våre viktigste virkemidler for å bekjempe høy arbeidsledighet er en ansvarlig fagbevegelse vi kan samarbeide med for å finne løsninger i krevende tider, konkluderte Stoltenberg.