Historisk arkiv

Med den nordiske modellen til Davos

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

Sist uke var statsminister Jens Stoltenberg på årets Davos-møte i regi av World Economic Forum. Et av hovedtemaene på møtet var «den nordiske modellen».

Denne uka er statsminister Jens Stoltenberg på årets Davos-møte i regi av World Economic Forum. Et av hovedtemaene på møtet er «den nordiske modellen».

- Det er en anerkjennelse av samfunnsmodellen Norge har utviklet. Vi har klart bedre enn mange andre land å kombinere rettferdig fordeling med effektiv økonomi. Mange har lenge hevdet at det er en motsetning mellom de to, men utviklingen i norsk økonomi har vist at det ikke stemmer, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Et konkurransefortrinn

Et viktig trekk ved vår modell er høy sysselsetting, og spesielt høy grad av kvinnelig yrkesdeltakelse. Vi har utviklet omfattende velferdsordninger for barn og eldre, noe som har gjort det mulig for kvinner å gå ut i arbeidslivet. En større arbeidsstyrke har gitt oss større vekstevne og et høyere velferdsnivå.

Statsminister Jens Stoltenberg deltok på årets Davos-møte i regi av World Economic Forum (Foto: SMK)

Bilde: Statsminister Jens Stoltenberg på årets Davos-møte i regi av World Economic Forum. Foto: Statministerens kontor.

Nordiske samfunn har dessuten mye større grad av likhet enn de fleste andre. Det er liten sosial og politisk uro og innbyggerne opplever trygghet. Norden har også vist større omstillingsevne og vilje til reform enn mange andre europeiske land. Dette gjør det lettere å få til en mer høyteknologisk omstilling.

Trepartssamarbeidet er sentralt. Dialog mellom arbeidstaker, arbeidsgiver og stat bidrar til et godt samarbeidsklima i samfunnet, trygghet og fleksibilitet, og arbeidskonflikter unngås i større grad enn i mange andre land.

Det nordiske paradokset

De nordiske landene preges av et relativt høyt skattenivå, sterke fagforeninger, omfattende velferdsordninger og store offentlige sektorer. Samtidig er det økonomisk effektivitet og høy deltakelse på arbeidsmarkedet.

Denne tilsynelatende motsetningen vekker stor interesse over hele verden. Den største interessen ligger i hvordan kombinere sosial og økonomisk trygghet med et nyskapende næringsliv og en omstillingsdyktig økonomi.

- Det er fullt mulig med et samfunn der vi legger vekt på rettferdig fordeling og et dynamisk privat næringsliv. Samtidig har vi også våre uløste problemer, og vi må fortsatt utvikle oss for å møte nye utfordringer, sier Stoltenberg.

Urolig verdensøkonomi

Kombinasjonen av trygghet og fleksibilitet gjør at nordiske landene kommer godt ut av sammenligninger av velferd og levestandard i verdenssammenheng. Norge var også et av landene som kom best gjennom finanskrisen.

- Det er ikke mulig for andre land å lage en blåkopi av den nordiske modellen. I en tid med en urolig verdensøkonomi håper vi likevel å kunne inspirere i Davos med våre erfaringer, sier Stoltenberg. 

Fra onsdag til søndag samles rundt 2500 av verdens politiske og økonomiske toppledere i Davos. Statsminister Jens Stoltenberg skal blant annet møte Mexicos president Felipe Calderón og andre stats- og regjeringssjefer.

Mer informasjon