Historisk arkiv

Vil bedre beredskapen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

– Jeg vil berømme alle som har stått på de siste dagene for å begrense og reparere skadene etter stormen på Vestlandet. Det gjør sterkt inntrykk at så mange er rammet av de sterke naturkreftene. Det er spesielt tragisk at en person mistet livet i opprydningsarbeidet, og mine tanker går til hans pårørende, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Stoltenberg møtte i dag justisminister Grete Faremo og representanter for berørte departementer og fagetater som orienterte om situasjonen for de som er rammet av det kraftige uværet på Vestlandet og om arbeidet med å rette feil og reparere skader.

Regjeringen er opptatt av å følge situasjonen etter stormen nøye. Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa og kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete vil besøke de rammede områdene på Vestlandet i morgen. Statsminister Jens Stoltenberg tar sikte på å dra til Vestlandet rett etter nyttår for å drøfte arbeidet med å bedre beredskapen med berørte fagetater og lokale myndigheter.

For å redusere sårbarheten og øke forsyingssikkerheten økes kapasiteten i strømnettet. Det bygges nå nye kraftlinjer i Hordaland, og Olje- og energidepartementet har nylig fattet vedtak om bygge nye kraftlinjer i Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal. I tillegg bygges det nå ut Nødnett over hele landet, og regjeringen vil om kort tid motta to arbeidsgrupperapporter som vurdrerer sårbarheten i telenettet.

– I følge FNs klimapanel vil klimaendringene føre til hyppigere og mer intenst ekstremvær. Selv om vi i mange deler av Norge er vant til å håndtere tøft vær, må vi derfor være forberedt på at ekstremværet blir kraftigere og inntrer oftere, sier Stoltenberg.

Regjeringen vil følge opp utredningen om hvordan klimaendringene vil påvirke Norge gjennom en stortingsmelding om klimatilpasning. Meldingen skal legge til rette for at sektorer, fylker og kommuner kan ivareta ansvaret for å tilpasse seg klimaendringene innenfor sine ansvarsområder. Regjeringen forbereder også en melding om flom og skred. I tillegg vil meldingen om samfunnssikkerhet, som skal legges fram første halvår 2012, vurdere tiltak som bør iverksettes for å gjøre kritisk infrastruktur mer robust.