Historisk arkiv

Statsminister Jens Stoltenberg

Utdrag fra statsministerens tale på Fagforbundets landsmøte

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

Om biodiesel

Statsministeren tok opp biodiesel i sin tale til Fagforbundets landsmøte. Les utdraget fra talen som omhandler biodiesel.

Må sjekkes mot framføring

Regjeringen vil innføre et frivillig rapporteringssystem for biodrivstoff som sikrer sporbarhet og klimagevinst, slik SFT har arbeidet med. Med utgangspunkt i dette vil vi sende på høring et forslag om å øke omsetningspåbudet til 3,5 prosent på biodrivstoff for iverksettelse så raskt som mulig i 2010. I dette arbeidet er regjeringens mål å sikre at minst 5 prosent av omsatt diesel er biodiesel.

EU er i ferd med å utvikle såkalte bærekraftkriterier for biodrivstoff. Slike kriterier bidrar til at vi bedre kan skille mellom biodrivstoff som er bra for klimaet, og det som ikke er det.

Regjeringen vil doble omsetningspåbudet av biodrivstoff til fem prosent så snart bærekraftskriterier er godt nok utviklet. Det tas sikte på innføring fra 1.1. 2011. Vi vil på denne måten også sikre at diesel inneholder minst 5 prosent biodiesel.

Dette er mye mer målrettede tiltak som sikrer tre ting samtidig:

  • Det sikrer et betydelig marked for biodrivstoff i Norge.
  • Det sikrer at vi kun støtter opp under klimavennlig drivstoff.
  • Og det uthuler ikke skatte- og avgiftssystemet og inntektene vi trenger til fellesskapet.

Og hvis det er slik at norske produsenter har et mer klimavennlig produkt enn andre, så vil dette også gi dem et fortrinn. Det gjør ikke et avgiftsfritak. Der behandles klimavennlige produkter likt med all annen biodiesel som finnes på verdensmarkedet.