Historisk arkiv

Regjeringens tiltakspakke klar 26. januar

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

– Regjeringen er godt i gang med å få fram gode investerings- og vedlikeholdsprosjekter som kan ha en positiv effekt på sysselsettingen. Dette innebærer at tiltakspakken kan legges fram 26. januar, sa statsminister Jens Stoltenberg på sin halvårlige pressekonferanse i dag.

– Regjeringen er godt i gang med å få fram gode investerings- og vedlikeholdsprosjekter som kan ha en positiv effekt på sysselsettingen. Dette innebærer at tiltakspakken kan legges fram 26. januar, sa statsminister Jens Stoltenberg på sin halvårlige pressekonferanse i dag.

Statsministerens halvårlige pressekonferanse. Foto: SMK
Foto: Statsministerens kontor

– Dette vil innebære en enda sterkere opptrapping av bevilgningene til offentlige bygg og anlegg, og til vedlikeholdsprosjekter. For å få fram gode og målrettede prosjekter er vi i tett dialog med kommuner og ulike statlige virksomheter. For å få best mulig utforming av tiltakene er det også dialog med partene i arbeidslivet og partiene på Stortinget, sa Stoltenberg.

Tiltakene som legges fram i januar, kommer i tillegg til flere tiltak som allerede er vedtatt.

Pengepolitikken er førstelinjeforsvaret for å møte den økonomiske situasjonen vi er i. Regjeringen har derfor lagt vekt på å gi Norges Bank rom til å kunne sette ned renten.

– Denne uken fikk vi den største rentenedgangen på over 20 år. Hvis vi legger til den rentenedsettelsen som har vært tidligere i høst, tilsvarer dette en stimulering av økonomien på nesten 20 milliarder kroner, sa Stoltenberg.

I statsbudsjettet, som virker fra 1. januar, brukes det mange nye milliarder på prosjekter som vil gi nye arbeidsplasser. Den ekstra stimulansen som blir tilført budsjettet for 2009 er på 14 milliarder kroner.

I samarbeid med Norges Bank presenterte regjeringen 12. oktober en hjelpepakke til bankene på 350 milliarder kroner. Dette gir bankene mulighet til å bytte statspapirer mot boligobligasjoner. Det er allerede gjennomført fire auksjoner i bytteordningen som har tilført bankene til sammen 42 milliarder kroner.

– Utover i november og desember la vi også fram målrettede tiltak for å hjelpe norsk industri gjennom GIEK, Eksportfinans og Innovasjon Norge, og kommunene ble hjulpet ved at Kommunalbanken ble tilført egenkapital slik at utlånene til kommunene kan økes betydelig, sa Stoltenberg.

Stoltenberg understreket også at regjeringen vil vurdere situasjonen fortløpende utover vinteren. Det kan bli aktuelt å øke pengebruken ytterligere i revidert nasjonalbudsjett i mai, dersom det skulle vise seg nødvendig.

Situasjonen for bankene vil også bli fulgt nøye. Norske myndigheter er beredt til å iverksette nødvendige tiltak for å sikre tilliten til det norske banksystemet.