Historisk arkiv

Forsterket tiltakspakke

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

– Jeg er glad for de endringene i tiltakspakken mot finanskrisen som regjeringspartiene på Stortinget i dag har presentert, sier statsminister Jens Stoltenberg.

– Vi har lagt stor vekt på å lytte til dem som er berørt av krisen, for å justere tiltakene så de blir mest mulig treffsikre. Nå kommer det viktige endringer i tråd med dette, sier statsministeren.

Regjeringens forslag til tiltak ble lagt fram 26. januar. Dette er de kraftigste tiltakene som er foreslått mot arbeidsløshet på over 30 år og blant de sterkeste virkemidlene i et internasjonalt perspektiv.

Regjeringen foreslo der nye tiltak for 20 milliarder kroner. Av dette er 16¾ milliarder kroner nye tiltak på budsjettets utgiftsside og 3¼ milliarder kroner målrettede skatteletter for næringslivet. Bruken av oljeinntekter anslås nå å øke med 43 milliarder kroner fra i fjor til i år. Dette gir omfattende tiltak for arbeid, velferd og miljø.

Skatt
Regjeringens tiltakspakke inneholdt målrettede skattelettelser for næringslivet. Det ble foreslått en konjunkturavhengig skattelette som vil tilføre minst 7 milliarder kroner til de mest utsatte bedriftene over to år. Forslaget innebærer at bedriftene får anledning til å tilbakeføre underskudd for årene 2008 og 2009 mot overskudd i de to foregående år.

Det ble satt en beløpsgrense på 5 millioner kroner årlig for hvor store underskudd som kunne tilbakeføres årlig.

Dette taket vil de rødgrønne partiene på Stortinget øke til 20 millioner kroner årlig. Dette vil gi bedrifter som er berørt av finanskrisen over hele landet nesten 4,5 milliarder kroner i skattelette bare i 2009.

Avskrivingssatser
– Vi har fått tilbakemeldinger fra bedrifter og virksomheter om å justere avskrivningsreglene for å øke investeringstakten. Derfor vil regjeringspartiene på Stortinget midlertidig innføre startavskrivninger på 10 prosent, sier Stoltenberg.

Tiltaket vil gjelde for saldogruppe d, som omfatter blant annet maskiner, personbiler og inventar, og gjennomføres som et midlertidig tiltak kun for 2009. Startavskrivningene kommer i tillegg til de ordinære avskrivningssatsene på 20 prosent.

Permitteringsregler
– Et sentralt innspill fra ansatte, bedrifter og fagbevegelse har vært å tilpasse permitteringsreglene til et svekket arbeidsmarked. Antall dager med lønnsplikt under permittering ble i tiltakspakken foreslått satt ned fra 10 til 5 dager og dagpengeperioden ved permitteringer ble foreslått økt fra 30 til 42 uker. Regjeringspartiene er nå enige om å øke dagpengeperioden ytterligere, til 52 uker, sier Stoltenberg.

Perioden reduseres igjen når ledigheten avtar. I tillegg arbeider regjeringen med sikte på raskt å kunne øke fleksibiliteten ved rullerende permitteringer. Forslagene legges senest fram i forbindelse med Revidert nasjonalbudsjett.

Fiskerinæringen
Regjeringspartienes stortingsgrupper vil i forståelse med regjeringen foreslå økte rammer for garantier til fiskerinæringen. Dette er nødvendig for å sikre mottaket av fisk. Regjeringen har i tiltakspakken økt garantirammene blant annet til fiskerinæringen fra 40 til 320 millioner kroner. Nye tall fra fiskerinæringen viser at behovet kan være utover dette. Vi vil derfor foreslå en betydelig økning.

Regjeringen vil etablere en ny ordning som kan tilføre garantier raskere. Det etableres en egen garantiordning for førsthåndsomsetning av fisk på 525 millioner kroner. Det er Innovasjon Norge som vurderer de enkelte søknadene, herunder hvor stor risiko som skal tas i det enkelte tilfelle.

Av de 525 millioner kronene til den nye ordningen overføres 150 millioner kroner fra det som er foreslått under den ordinære ordningen, mens de resterende 375 tilføres utover det foreslåtte.

Bank- og finansnæringen
Søndag 8. februar vil regjeringen dessuten legge fram nye tiltak for bank- og finansnæringen, for å sikre kredittilførsel til foretak og husholdninger.

Priv. til red.:
Statsministeren er tilgjengelig for kommentarer i Trondheim kl. 14.45, utenfor Investinors lokaler på Brattørkaia 17 B.

Pressekontakt er politisk rådgiver Mina Gerhardsen, telefon 918 52 986.