Historisk arkiv

Garantiordning for kraft til industrien

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

Regjeringen vil i Statsbudsjettet for 2010 etablere en statlig garantiordning for kjøp av kraft på langsiktige vilkår i kraftintensiv industri. Ordningen vil ha en ramme på 20 milliarder kroner.

– Den nye garantiordningen vil sikre arbeidsplasser i industrien. Med dette har vi fått en god ny ordning som bidrar til langsiktige kraftkontrakter, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Industrien har påpekt at det er vanskelig å inngå lange kraftavtaler i markedet i dag, blant annet fordi det er vanskelig å skaffe nødvendig, langsiktig finansiering i markedet.  I revidert Nasjonalbudsjett 2009 varslet regjeringen at den ville vurdere muligheten for å etablere statlige finansieringsordninger for kraftintensiv industris kjøp av kraft på langsiktige vilkår. Dette blir nå fulgt opp.

– En statlig garantiordning av dette omfanget vil bidra til investeringer og verdiskaping i norsk industri over hele landet, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen.

- Med den nye garantiordningen får vi på plass en viktig byggestein i et nytt industrikraftregime. Vi innfrir nå enda en målsetting i Soria Moria-erklæringen, sier nærings- og handelsminister Sylvia Brustad.

 Statsminister Jens Stoltenberg og olje- og energiminister Riis-Johansen sammen med Roar Flåthen (LO), Leif Sande (Industri Energi), Svein Sundsbø (Norsk Industri) og Erik Skjelbred (Energibedriftenes landsforening).

Statsminister Jens Stoltenberg og olje- og energiminister Riis-Johansen sammen med Roar Flåthen (LO), Leif Sande (Industri Energi), Svein Sundsbø (Norsk Industri) og Erik Skjelbred (Energibedriftenes landsforening).

 

 

Ordningen skal forbeholdes kraftintensiv industri innenfor trelast og trevare, treforedling, kjemiske produkter og metaller og som samtidig har et årlig kraftforbruk på minimum 10 GWh. Garantier skal kun gis til kraftavtaler med en varighet på minst 7 år.

I tråd med EØS-reglene kan garantien maksimalt dekke 80 prosent av verdien på kontrakten.

Garanti-Instituttet for Eksportkreditt (GIEK) gis i oppgave å forvalte ordningen.

Ordningen skal være på forretningsmessige vilkår og i tråd med fastsatte prinsipper i EØS-regelverket. Dette innebærer blant annet at garantiene til enhver tid maksimalt kan dekke 80 prosent av den utestående finansielle forpliktelsen garantien svarer mot.

Det er regjeringens intensjon at den innkjøpte kraften, sammen med andre eiendeler, skal kunne stilles som sikkerhet for garantien. Dette er imidlertid ett av flere elementer som må på plass før ordningen vil være operativ. Ordningen vil bli notifisert til ESA før etablering.

 

Det nye kraftregimet som regjeringen nå har etablert består av seks ulike byggeklosser: 

  • Langsiktige forutsigbare kraftavtaler, blant annet gjennom garantiordningen på 20 milliarder kroner
  • Hjemfallsordning med en omgjøringsadgang som innebærer at industriens eierskap kan videreføres innenfor rammen av et offentlig eierskap. Verdien av omgjøringsadgangen er anslått til 15 milliarder kroner.
  • Utleieordningen som åpner for at vannkraftproduksjon kan leies ut for perioder på inntil 15 år.
  • Støtte til energieffektivisering i industrien. Siden 2001 har Enova inngått kontrakter for over 11 TWh innen fornybar energi og energieffektivisering. En tredjedel av dette resultatet har kommet gjennom Enovas programmer rettet mot industrien. Til sammen har industrien fått en støtte på rundt 650 millioner kroner.
  • God kraftbalanse og utbygging av ny kraft.
  • Innkjøpskonsortier. Det er etablert en støtteordning på 40 millioner kroner under Innovasjon Norge som kan gi støtte til bedrifter som deltar i innkjøpskonsortier for kraft.

 

- Til sammen utgjør disse elementene et nytt industrikraftregime som gir gode muligheter for industriell utvikling, sier Sylvia Brustad.