Historisk arkiv

Øker bevilgningen til samhandlingsreformen med 40 millioner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

Statsminister Jens Stoltenberg varsler en økning på 40 millioner kroner til stimulering av lokalmedisinske sentra og kommunesamarbeid om helse- og omsorgstjenester.

For 2010 er det etablert en tilskuddsordning på 33 millioner kroner til stimulering av lokalmedisinske sentra og kommunesamarbeid om helse- og omsorgstjenester.

– Ordningen har skapt mye lokalt engasjement og søknadsmengden har vært stor. Derfor har regjeringen bestemt at vi mer enn dobler tilskuddsordningen til samhandlingsprosjekter lokalt, sier statsminister Jens Stoltenberg.

I revidert nasjonalbudsjett, som legges fram tirsdag, vil det bli foreslått en økning på 40 millioner kroner, til totalt 73 millioner kroner for 2010.  

Mange steder er man kommet godt i gang med planlegging av samhandlingstiltak.

– Det viser med all tydelighet at interessen for denne reformen er stor og at mange ser at den både er nødvendig og riktig. Vi er kjent med at det allerede foreligger et stort antall konkrete planer som vil gi innbyggerne mer tilgjengelige tjenester og bidra til forebygging av sykdom, sier helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

– Vi skal satse mer på forebygging, behandling av sykdom i en tidlig fase og alternativer til sykehusinnleggelser. Regjeringen ser det som viktig at flest mulig av disse prosjektene blir realisert så raskt som mulig. Derfor har vi valgt å prioritere økte bevilgninger til samhandlingsprosjekter, sier Strøm-Erichsen.

Av de som vil få støtte, vil regjeringen nå nevne kommunesamarbeidet i Midt-Telemark og Midtre Namdal, samt Røros kommune.

En styrket bevilgning vil både bidra til at flere prosjekter kan få støtte og at det blir en bedre geografisk fordeling. Samtidig legges det opp til at flere prosjekter kan få en bevilgning som ikke begrenses til prosjektering, men også kan omfatte konkrete pasientrettede aktiviteter.  

Samhandlingsreformen er en tillitserklæring, men også en utfordring til kommunesektoren.  Det er gledelig å se at kommunene har tatt imot utfordringen på en positiv måte, og vist interesse for å være med på utviklingsarbeidet. Mange kommuner etablerer kommunesamarbeid og styrker samarbeidet med helseforetakene, med høgskole/universiteter og med pasient- og brukerorganisasjoner. Disse samarbeidslinjene vil være sentrale i utviklingen av fremtidens helsetjenester.