Historisk arkiv

Antall asylsøkere fortsetter å gå ned

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

Anslagene på antall asylsøkere til Norge reduseres nå ytterligere, fra 17.500 til 10.000 personer. I 2009 kom det til sammen 17.200 asylsøkere til Norge.

– De som har rett til beskyttelse skal få det, mens de som får avslag på asylsøknaden må reise hjem igjen – ellers undergraver vi asylinstituttet. Samtidig vil en rask og effektiv saksbehandling gjøre integreringsarbeidet lettere for dem som skal bli, sier statsminister Jens Stoltenberg. 

Anslagene på antall asylsøkere var på 17.500 i nasjonalbudsjettet for 2010, ble redusert til 13.500 i revidert nasjonalbudsjett, og reduseres nå ytterligere. Ved utgangen av mai var det kommet om lag 3.700 asylsøkere. Dette er nesten 3.000 færre enn på samme tidspunkt i fjor, dvs. en nedgang på 44 prosent. Reduksjonen i antall enslige mindreårige asylsøkere er 66 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. De nye prognosene tilsier at det vil komme om lag 800 enslige mindreårige i 2010, en kraftig nedgang om man sammenligner med de 2.500 enslige mindreårige som kom i fjor. Det kommer fortsatt flest asylsøkere fra Eritrea, Afghanistan og Somalia, men det har også vært en nedgang for disse landene, og spesielt kraftig for Afghanistan. 

- Nedgangen i antall asylsøkere til Norge kan tyde på at Regjeringens innstrammingstiltak har hatt effekt på asylankomstene til Norge, sier justisminister Knut Storberget.

Blant tiltakene som vurderes å ha hatt særlig effekt er økt satsing på tvangsreturer, tiltak rettet mot Irak og Afghanistan (f.eks. returavtalen med Irak), økt bruk av Dublin II-forordningen og en tilpasning til andre lands praksis.

Regjeringen vil fortsette å prioritere returarbeidet, som primært bør skje frivillig men om nødvendig med tvang. I revidert nasjonalbudsjett for 2010 ble det bevilget i overkant av 90 mill. kroner til å styrke returarbeidet, og måltallet for antall returer i 2010 ble økt fra 4.900 til 5.900. Rask retur av personer uten lovlig opphold og personer med endelig avslag på asylsøknaden er viktig for den enkelte. Det er også et viktig tiltak for å forebygge at personer uten behov for beskyttelse søker asyl i Norge.