Historisk arkiv

Norge normaliserer forholdet til palestinsk samlingsregjering

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Samlingsregjeringens program tar viktige skritt i retning av å imøtekomme de krav som det internasjonale samfunn har satt. På dette grunnlag vil derfor Norge gjenoppta politiske og økonomiske forbindelser med den palestinske regjeringen, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

 - Norge ønsker velkommen dannelsen av den palestinske samlingsregjeringen, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

- Samlingsregjeringens program tar viktige skritt i retning av å imøtekomme de krav  som det internasjonale samfunn har satt. På dette grunnlag vil derfor Norge gjenoppta politiske og økonomiske forbindelser med den palestinske regjeringen, sier Støre.

- På bakgrunn av den nye regjeringens politiske plattform legger Norge til grunn at palestinske myndigheter vil respektere de grunnleggende internasjonale normer som gjelder respekt for inngåtte avtaler, avstandtagen fra vold og anerkjennelse av Israels rett til å eksistere. Det vil nå bli viktig for den nye regjeringen å følge opp i handling forsoningsarbeidet blant palestinerne, og gjennomføring av politiske og økonomiske reformer, sier utenriksminister Støre

Norge har konsekvent støttet president Mahmoud Abbas i arbeidet for å finne demokratiske og samlende nasjonale løsninger for det palestinske folk.

- Jeg vil gratulere president Abbas med det som nå er oppnådd. Vi vil fortsette den aktive støtten til presidenten i arbeidet med å etablere en palestinsk stat fri fra okkupasjon. Jeg vil gi min støtte til den amerikanske utenriksminister Condoleezza Rice i hennes bestrebelser på å igangsette forhandlinger mellom president Abbas og statsminister Olmert, framholder utenriksministeren.

- Dannelsen av en palestinsk samlingsregjering er en historisk begivenhet. Alternativet til denne regjeringen vil være fortsatt vold og uroligheter i Det palestinske området. Det er avgjørende at samlingsregjeringen får kontroll over sikkerhetssituasjonen i Gaza og på Vestbredden, og at det blir slutt på rakettbeskytning av israelske områder. Norge oppfordrer samlingsregjeringen til aktivt å bidra til at korporal Shalit blir satt fri. Dette er nødvendig for å videreføre president Abbas’ dialoglinje overfor Israel, sier utenriksministeren.

- Norge vil forholde seg til medlemmer av den nye palestinske regjeringen som representanter for en bred og representativ samlingsregjering. Norges krav til Hamas som organisasjon består, sier utenriksminister Støre.

- Norge oppfordrer det internasjonale samfunn til å arbeide konstruktivt med de palestinske selvstyremyndighetene. Vi retter en særlig oppfordring til Israel om å møte samlingsregjeringen på en konstruktiv måte, ved bl.a. å frigi beslaglagte palestinske skatte- og avgiftsinntekter og å lette bevegelsesfriheten for den palestinske befolkningen, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Engelsk versjon av pressemeldingen