Historisk arkiv

Norge reagerer på opplysninger om Verdensbankens ledelse

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Norge, som sitter i styret i Verdensbanken, reagerer sterkt på informasjonen som er kommet fram. Norge jobber i dag aktivt, sammen med andre land, for at dette alvoret skal reflekteres i kommunikeet fra Verdensbankens vårmøte.

Denne uken ble det kjent at Verdensbankens president, Paul Wolfowitz, selv direkte har skissert fordelaktige vilkår for sin venninne da hun forlot sin jobb i Verdensbanken. Norge, som sitter i styret i Verdensbanken, reagerer sterkt på informasjonen som er kommet fram. Norge jobber i dag aktivt, sammen med andre land, for at dette alvoret skal reflekteres i kommunikeet fra Verdensbankens vårmøte.

Norge har vært en sentral pådriver for en slik uttalelse både i styret og i samtaler med sentrale aktører som nå er samlet til vårmøte i Washington, D.C. I styret har Norge gjort det klart at opplysninger om presidentens framgangsmåte ikke kan holdes internt. Norge var også pådriver for at rapporten fra undersøkelseskomiteen, som på oppdrag fra styret etterforsket påstandene som var framkommet, måtte offentliggjøres.

– For norsk utviklingspolitikk er kampen mot korrupsjon og for godt styresett helt sentral. Derfor har vi reagert meget sterkt på opplysningene om de forhold som her er kommet fram. Vi ønsker å holde tett kontakt med land vi jobber nært og godt sammen med for – forhåpentligvis i løpet av kort tid – å finne en løsning på den vanskelige situasjonen Verdensbanken er i, sier utviklingsminister Erik Solheim.

– Internasjonale organisasjoner som Verdensbanken er helt avhengig av tillit blant medlemslandene. Fra vår side er det av avgjørende betydning at ledere i internasjonale organisasjoner nettopp opptrer på en måte som gir slik tillit. Dette har hele tiden vært vårt utgangspunkt når vi gjennom vår styrerepresentasjon har deltatt i behandlingen av denne saken, fortsetter Solheim.

Norge har i helgen jobbet aktivt sammen med de andre nordisk-baltiske land, som vi representerer i styret, og flere sentrale europeiske nasjoner, for at Verdensbankens utviklingskomité klarest mulig skal reflektere alvoret vi og andre land ser i situasjonen.
 
Pressekontakt: Informasjonssjef Roy Freddy Andersen, tel: 9061 0530.