Historisk arkiv

Norge trekker ut diplomater fra Etiopia

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Norge forbereder en reduksjon i sitt diplomatiske nærvær i Etiopias hovedstad, Addis Abeba. Bakgrunnen for beslutningen er at etiopiske myndigheter har uttrykt misnøye med Norges opptreden i forhold til etiopiske interesser på Afrikas Horn. Norge må trekke ut seks diplomater innen 15. september.

Norge forbereder å redusere sitt diplomatiske nærvær i Etiopias hovedstad, Addis Abeba. Bakgrunnen for beslutningen er at etiopiske myndigheter har uttrykt misnøye med Norges opptreden i forhold til etiopiske interesser på Afrikas Horn. Etiopiske myndigheter har anmodet at Norge trekker ut seks diplomater innen 15. september.

De etiopiske synspunkter ble meddelt Norges ambassade i Addis Abeba 15. august. Siden den tid har Norge gjennom konsultasjoner søkt å oppnå oppklaring fra etiopisk side, men dette har ikke lykkes.

- Vi er overrasket og beklager denne ensidige beslutningen fra etiopiske myndigheters side, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre, som opplyser at Norge har oppfordret Etiopia om å revurdere sin beslutning.

- Vi må nå ta konsekvensen av at beslutningen er fastholdt av etiopiske myndigheter og forbereder derfor å trekke tilbake seks diplomater fra vår ambassade i Addis Abeba. Som en følge av sterkt redusert bemanning må vi også være forberedt på at vi ikke kan opprettholde vårt utviklingssamarbeid med Etiopia på samme nivå som i dag. Vi kan bare beklage at dette nå vil ramme våre partnere, sier utenriksminister Støre.

Dette innebærer ikke et brudd på de diplomatiske forbindelsene med Etiopia.
Norges ambassade i Etiopia har også ansvaret for norske forbindelser til Den afrikanske union som har sitt hovedkvarter i Addis Abeba.