Historisk arkiv

Norge gir 18 mill. kroner til ofrene etter syklonen i Bangladesh

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utenriksdepartementet har stilt 18 millioner kroner til disposisjon for hjelpearbeidet i Bangladesh etter syklonen Sidr. Ytterligere norsk bistand vil bli vurdert.

Utenriksdepartementet har i dag stilt 18 millioner kroner til disposisjon for hjelpearbeidet i Bangladesh etter syklonen Sidr. Ytterligere norsk bistand vil bli vurdert.  

– Det er en omfattende tragedie som nå utspiller seg i Bangladesh, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim, og viser til at nærmere én million familier er rammet av ødeleggelsene etter syklonen Sidr. Syklonen kan ha etterlatt seg flere enn 10.000 døde.  

Den norske nødhjelpen vil i hovedsak bli kanalisert gjennom FN-organisasjoner, Det internasjonale Røde Kors og norske frivillige organisasjoner. Norge er allerede en av de største bidragsyterne til FNs nødhjelpsfond, og fra norsk side vil det avklares med FN om fondet kan komme til anvendelse i denne kritiske situasjonen for Bangladesh. 

Bangladesh er vant med naturkatastrofer av ulike slag, og har de senere årene satset mye på å bygge opp varslingssystemer. Informasjon fra Bangladesh forteller at mange ble reddet da de oppsøkte tilfluktssentra etter ulike former for varsling, men deres livsgrunnlag er i stor grad revet bort. For andre ble situasjonen mye verre; for store befolkningsgrupper i meget avsidesliggende deler av landet har ethvert varslingssystem liten verdi når en syklon av dette omfanget slår til. 

– Det er naturlig at hjelpearbeidet konsentreres om å redde liv og sørge for mat, husly, vann og sanitære tilbud for de nødstilte. Samtidig som de umiddelbare behov må ivaretas, er det av stor betydning at man i nødhjelpsarbeidet også har for øyet mer langsiktige behov. Vi vet av erfaring at naturkatastrofer av dette slaget raserer enorme jordbruksområder, og ødelagt risproduksjon vil i mange landsbyer skape sult og livstruende fattigdom. Mange småbønder og lokalsamfunn vil ha behov for frø og ulike tiltak for å gjenreise jordbruket, sier Solheim.

Pressekontakt: Informasjonsrådgiver Wera Helstrøm (UD), tlf. 99 40 93 23.