Historisk arkiv

Utviklingsministeren gratulerer Nepal med samlingsregjering

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Jeg gratulerer med samlingsregjeringen, jeg gleder meg sammen med befolkningen, og håper og tror landet klarer å fullføre fredsprosessen, selv om alle vanskeligheter ennå ikke er helt ryddet av veien, sier utviklingsminister Erik Solheim etter avtalen om deling av makten i Nepal.

Etter ti år med en blodig borgerkrig som har kostet over 13.000 mennesker livet, signerte partene i dag en avtale som gjør at landet får en samlingsregjering der maoistene nå tar del i styringen i landet.

Maoistene får fem statsråder i den nye regjeringen, som skal ledes av den sittende statsministeren Koirala. Utviklingsminister Erik Solheim gratulerer Nepal og roser partene for viljen til å søke fred og finne løsninger på den dype konflikten landet har vært i. 

- Alt for mange konflikter i verden forblir uløst på grunn av manglende vilje til å finne kompromisser. I Nepal er det annerledes. Jeg gratulerer med samlingsregjeringen, jeg gleder meg sammen med befolkningen, og håper og tror landet klarer å fullføre fredsprosessen, selv om alle vanskeligheter ennå ikke er helt ryddet av veien, sier utviklingsministeren. 

Erik Solheim besøkte senest for tre uker siden Nepal, der han blant annet som første utenlandske statsråd møtte maoistlederen Prachandra. Norge har arbeidet aktivt for at partene i konflikten skal finne sammen, og det FN-ledede observatørkorpset i Nepal ledes av generalmajor Jan Erik Wilhelmsen. Målet med Solheims reise var å støtte opp om fredsprosessen, som statsråden mener er en av de mest løfterike i verden i dag. 

- Det som nå skjer i Nepal understreker betydningen av dialog for å løse konflikter. Partene må snakke sammen hvis man skal komme til virkelig enighet og finne varige løsninger, sier utviklingsministeren. 

Å få på plass en samlingsregjering i Nepal har vært viktig for å fastsette dato for valg til grunnlovsgivende forsamling. Etter planen skal det avholdes valg på en slik forsamling i Nepal i juni. Den nye grunnloven skal blant annet ta stilling til om kong Gyandra skal fortsette på tronen eller om landet skal bli en republikk.  

Media som ønsker foto av Solheims møte med Prachandra eller kommentarer, bes ta kontakt med: 

Pressekontakt: Informasjonsrågiver Mette Ø. Andersen, tel: 48 06 21 13