Historisk arkiv

Uakseptable tiltak mot befolkningen i Gaza

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utenriksminister Jonas Gahr Støre er bekymret for utviklingen i Gaza. - Jeg mener at de tiltak som israelske myndigheter nå har iverksatt overfor befolkningen i Gaza er uakseptable og samtidig kontraproduktive, sier Støre.

- Jeg er bekymret for den økende voldsspiralen vi har vært vitne til i Gaza den siste tiden. Gjentatte rakettangrep mot Israel fra militante palestinske grupper og påfølgende israelske motreaksjoner forverrer en allerede svært vanskelig situasjon for sivilbefolkningen, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.  

Utenriksministeren understreker at Norge på det sterkeste fordømmer de stadige rakettangrepene mot Israel og at Israel har rett til å forsvare seg og til å beskytte sin egen befolkning. Han oppfordrer samtidig Israel til å vise tilbakeholdenhet, og fremholder at Israel må avstå fra handlinger som kan stride mot folkeretten. Utenriksministeren er bekymret for Israels beslutning om å ytterligere kutte tilførselen av nødvendig drivstoff og innførsel av varer til Gaza.

- Jeg mener at de tiltak som israelske myndigheter nå har iverksatt overfor befolkningen i Gaza er uakseptable og samtidig kontraproduktive. Alle indikasjoner tyder på at de væpnede gruppene klarer seg bra og mottar penger og våpen, mens sivilbefolkningen lider og blir stadig svakere, sier Støre.

- Israel må sikre fri innførsel av livsnødvendig humanitær hjelp og varer til Gaza. Samtidig vil jeg oppfordre partene til å aktivt å arbeide for å finne en politisk løsning på denne vanskelige situasjonen, sier Støre.