Historisk arkiv

Finanstopper lanserte Norges største fond for fattige

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim er stolt over at finanstopper og regjeringen sammen setter av 600 millioner kroner for å gi lån til fattige i utviklingsland.

Mandag ble Det norske mikrofinansinitiativet (NMI) opprettet. Fondet har en kapital på 600 millioner kroner, og er et unikt samarbeid mellom DnB NOR, Ferd, Storebrand, KLP, Norfund og Utenriksdepartementet. 

- Pengene skal brukes for å gi små lån til fattige uten sikkerhet i utviklingsland. Det kan hjelpe mange ut av vår tids største utfordring; fattigdommen. Jeg er stolt over at konkurrenter i finansnorge går sammen med det offentlige for å få til dette, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim. 

NMI skal styrke fattiges stilling i utviklingsland, ved å bidra til å skape arbeid og velferd på et bærekraftig grunnlag. Selskapene bak har både penger og kompetanse. Halvparten av de 600 millionene kommer fra statens investeringsfond for utviklingsland, Norfund. Resten har DnB NOR, Storebrand, forsikringsselskapet KLP og investeringsselskapet Ferd bidratt med. Det offentlige tar deler av regningen og setter inn sin ekspertise på mikrofinans, gjennom Norfund og Norad. De private aktørene bidrar med penger og kunnskap om forretnings- og finansieringsvirksomhet. 

NMI skal investere i mikrofinansinstitusjoner gjennom egenkapital, lån eller avgivelse av garantier. Det nye fondet skal drives på kommersielt grunnlag og gi gevinster i form av utviklingseffekter og tradisjonell avkastning. 

Kontakt:

  • Arthur Sletteberg (Ferd), 92 64 01 63
  • Christine Meisingset (Storebrand), 93 48 06 81
  • Kjartan Stigen (Norfund), 93 00 96 38
  • Jeanett Bergan (KLP), 92 03 85 89
  • Dag Arne Kristensen (DnB NOR), 90 14 07 06
  • Ragnhild H. Simenstad (UD), 91 71 74 59