Historisk arkiv

Norge øker støtten til syklonofrene i Burma til 50 mill. kroner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Regjeringen øker støtten til syklonofrene i Burma til 50 mill. kroner. Støtten går via FN-systemet, samt norske, burmesiske og internasjonale organisasjoner.

Syklonen Nargis som traff Burma 2. og 3. mai har forårsaket en humanitær katastrofe av ufattelige dimensjoner. Ifølge FN trenger omlag 1,5 million mennesker umiddelbar nødhjelp. Det trekker ut med å få hjelpen frem til ofrene. Det øker risikoen for at dødstallene vil øke ytterligere.

- Katastrofen er av et slikt omfang at ingen land ville vært i stand til å håndtere nøhjelpsarbeidet alene. Nå frykter vi at katastrofen øker i omfang på grunn av sykdommer og matmangel dersom vi ikke får lov til å hjelpe til. Det er avgjørende at det internasjonale nødhjelpsapparatet får slippe inn, ikke bare med nødhjelp, men også med nødvendig personell. Jeg er alvorlig bekymret for situasjonen, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre hadde i dag søndag en samtale med den thailandske utenriksministeren om katastrofen. Norge har løpende kontakt med myndighetene i Burmas naboland om situasjonen.

Det er fortsatt store behov for elementær nødhjelp som drikkevann, mat, husly og medisiner. Flere organisasjoner er nå i stand til å nå frem til de hardt rammede syklonofrene i Irrawaddy–deltaet, blant annet med norsk støtte.

Et fly med blant annet norske nødhjelpsartikler fra FNs nødhjelpslager har landet i Rangoon i dag.

Pressekontakt: Informasjonssjef Trond Viken, mobil: 992 18 303.