Historisk arkiv

Vellykket givermøte for Sudan i Oslo

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Giverlandene kom med løfter om til sammen 4,8 milliarder USD i bistand til Sudan under konferansen i Oslo. – Konferansen ble en stor suksess, først og fremst fordi den har demonstrert en sterk politisk vilje til innsats for fred og utvikling i Sudan, sier Erik Solheim.

Giverlandene kom med løfter om til sammen 4,8 milliarder USD i bistand til Sudan under giverkonferansen i Oslo 5.-7. mai.

– Giverkonferansen ble en stor suksess, først og fremst fordi den har demonstrert en sterk politisk vilje til innsats for fred og utvikling i Sudan, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

Giverkonferansen, Sudan Consortium, samlet deltakere fra 45 land og internasjonale organisasjoner. Dette er en den bredeste deltakelsen noen gang på et givermøte for Sudan.

Til sammen lovet giverne 4,8 milliarder USD (nærmere 25 milliarder norske kroner) i bistand fram til 2011. Norge vil gi 2,5 milliarder kroner til Sudan i perioden 2008-2011. Støtten inkluderer både nødhjelp og bistand til gjenoppbygging og utvikling, og vil fortsatt gis gjennom en rekke ulike kanaler. 

– Store deler av fredsavtalen mellom nord og sør fra 2005 er allerede gjennomført, men kritiske punkter gjenstår. Vi forventer økt innsats fra partene for å innfri fredsavtalen fremover. Dessuten må partene få på plass en politisk avtale for Darfur, der den humanitære situasjonen fortsatt er meget kritisk, understreker Solheim.

Oppfyllelse av alle deler av fredsavtalen mellom Nord-Sudan og Sør-Sudan er nødvendig for varig fred i hele landet. Norge vektla under konferansen at både partene og det internasjonale samfunn må prioritere programmer og prosjekter som bidrar til fred og utvikling i områder av landet hvor freden er spesielt skjør. Norge understreket også behovet for styrking av demokratiske institusjoner og offentlig forvaltning, aktiv inkludering av sivilt samfunn og sterkere fokus på kvinners rettigheter og likestilling.

– Diskusjonene på konferansen om utfordringene Sudan fortsatt står overfor har vært åpne og ærlige, også om situasjonen i Darfur. Det er enighet om at det trengs en bred strategi for å løse konflikten i Darfur, basert på en fredsavtale som har bred støtte, økt sikkerhet for befolkningen, og at nødhjelpen kan komme uhindret fram, sier Solheim.