Historisk arkiv

Om overlevering av fanger i Afghanistan

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

UD har mottatt mange henvendelser angående overlevering av fanger fra norsk ISAF-personell til afghanske myndigheter. Enkelte har uttrykt bekymring for at disse fangene kan bli utsatt for tortur etter at de er overlevert fra norske styrker. En ny rapport fra Amnesty International har aktualisert spørsmålet.

Utenriksdepartementet har i dag mottatt mange henvendelser angående overlevering av fanger fra norsk ISAF-personell til afghanske myndigheter. Enkelte har uttrykt bekymring for at disse fangene kan bli utsatt for tortur etter at de er overlevert fra norske styrker. En rapport fra Amnesty International som er tilgjengelig fra i dag har aktualisert spørsmålet.

Norge har stor respekt for Amnesty Internationals arbeid, og tar på alvor de bekymringer som fremkommer i rapporten. Samtidig er Natos politikk når det gjelder å ta og overlevere fanger utarbeidet etter konsultasjoner med Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC), og ivaretar internasjonale standarder. ICRC følger opp fanger og besøker fengslene.

Afghanistan er en selvstendig stat med en grunnlov som forplikter i forhold til menneskerettighetene, og har ansvaret for fangebehandling av afghanere. Nato ønsker ikke å skape parallelle strukturer for dette formål.

Utenriksdepartementet har et høyt fokus på dette spørsmålet. Norges bidrag til ISAF i Afghanistan er begrunnet i en klar anmodning fra FNs sikkerhetsråd og fra den demokratisk valgte regjering i Kabul. ISAFs mandat innebærer støtte til den lovlig valgte regjeringen for å bidra til å stabilisere landet. Afghanistan har selv et grunnleggende ansvar for menneskerettighetene. FN, blant annet i Sikkerhetsrådets resolusjon 1776 viser til behovet for gjenoppbygging og reform av afghansk fengselsvesen for å fremme menneskerettighetsvernet. Sikkerhetsrådet understreker afghanske myndigheters ansvar også i så henseende.

Afghanistan har store utfordringer når det gjelder sikkerhet og menneskerettigheter. Norge ønsker at vårt sivile og militære engasjement i Afghanistan skal bidra på best mulig måte. Derfor har Norge og flere av våre partnere i ISAF etablert forståelser med afghanske myndigheter for fremme lokal respekt for internasjonal humanitærrett og menneskerettighetene. Dette har skjedd gjennom avtaleordninger mellom forsvarsmyndighetene, supplert med korrespondanse som presiserer forståelsen av våre krav.

Det er tre hovedelementer i våre krav:

  1. Afghanske myndigheters respekt for grunnleggende forpliktelser vedrørende fangebehandling.
  2. Kontroll- og oppfølgingsmekanismer med tilgang til fanger i regi av den uavhengige afghanske menneskerettighetskomiteen (AIHRC), som også mottar norsk støtte for å kunne gjennomføre oppdraget.
  3. Ikke-anvendelse av dødsstraff.

Det er ikke fremkommet noen informasjon om brudd på de avtalte ordninger i situasjoner der norsk ISAF-personell har overlevert fanger til afghanske myndigheter. 

Når norske myndigheter tar dette opp med afghanske myndigheter, er det først og fremst spørsmålet om adgang til å kontrollere som er viktig – her kan det skje forbedringer. Det understrekes at også afghanske myndigheter er opptatt av dette.
 
Saken ble tatt opp av utviklingsminister Erik Solheim både i samtaler med Afghanistans president Karzai og med AIHRCs leder Sima Samar da Solheim besøkte Afghanistan 8.–9. oktober i år.