Historisk arkiv

Norge bidrar til verdens kamp mot fugleinfluensa

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Norge deltar denne uken på et stort, internasjonalt toppmøte om fugleinfluensa for å hindre at sykdommen sprer seg fra land til land.

Norge vil gi ytterligere sju millioner kroner til FNs fond for influensaberedskap under toppmøtet i Egypt. 

Den internasjonale ministerkonferansen arrangeres av Egypt sammen med FN, Verdens helseorganisasjon (WHO), FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO) og Verdens dyrehelseorganisasjon. Konferansen er den sjette i rekken som arrangeres på verdensnivå etter at fugleinfluensa fikk stor internasjonal oppmerksomhet i 2005.   

På konferansen i Sharm El-Sheikh blir veikartet om kontroll og beredskap av fugleinfluensa fulgt opp. Sammenhengen mellom dyrehelse og folkehelse er blant sakene som blir tatt opp. 

Fugleinfluensa er i dag først og fremst en dyresykdom. Flere fattige land er hardt rammet. For å hindre risikoen for at smitte mellom mennesker øker, er det viktig med en opprustning av dyrehelse- og veterinærarbeidet i disse landene. Slakting av høns og fjørfe skaper vanskeligheter for å få tilgang på mat som egg og kjøtt. Det er samtidig viktig å styrke beredskapen i verden for å forebygge og håndtere et mulig utbrudd av influensa som sprer seg fra land til land. 

Det norske Landbruks- og matdepartementet, Helse- og omsorgsdepartementet og Utenriksdepartementet er representert på toppmøtet. Norge har gjennom flere år gitt penger til verdenssamfunnets beredskap mot fugleinfluensa og pandemisk influensa.  

Mer informasjon om konferansen.